Άνθρωποι και ξωτικά * Σέλμα Λαγκερλέφ

Άνθρωποι και ξωτικά της Σέλμα Λαγκερλέφ από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος. Μιας και ζω στην Σουηδία, οι ιστορίες για μικρά και μεγάλα Τρολ και ξωτικά του δάσους είναι κάτι που ακούμε συχνά. Πόσο μάλλον για εμένα που δουλεύω σε παιδικό σταθμό και τα παραδοσιακά παραμύθια που διαβάζουμε μιλάνε για αυτά. Ήθελα πάντα να διαβάσω κάποιες από τις ιστορίες της Σέλμα Λαγκερλέφ και οι εκδόσεις Ζαχαρόπουλος δεν μου χάλασαν το χατίρι.

Περίληψη:

Επτά ιστορίες με ανθρώπους και ξωτικά για μικρούς και μεγάλους. Επτά ιστορίες που συγκαταλέγονται στα τελευταία δείγματα γραφής της Σέλμα Λάγκερλεφ και που μαρτυρούν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το συγγραφικό της ταλέντο και το καταπληκτικό της χάρισμα στην αφήγηση.
Με λίγες πινελιές κατορθώνει να ζωντανέψει ένα τοπίο, την ατμόσφαιρα, την ένταση μεταξύ δύο προσώπων. Και πρωτίστως, πετυχαίνει μέσα από την απλότητα να γίνει διδακτική, θίγοντας θέματα βαθιά και πανανθρώπινα.

Άνθρωποι και ξωτικά Σέλμα Λαγκερλέφ

Μέσα στο βιβλίο Άνθρωποι και ξωτικά υπάρχει μαγεία. Μιλάει για την αγάπη της μάνας που δεν την ενδιαφέρει τίποτε άλλο στην ζωή της πέρα από το παιδί της. Μιλάει για το ευμετάβλητο της τύχης και πως πάντα συγκρούονται τα συναισθήματα για το καλό και το κακό. Τα κίνητρα που μας προκαλούν να δράσουμε και να πορευτούμε στην ζωή μας. Πως η τύχη χαμογελάει στους τολμηρούς και τους γενναίους. Ιστορίες από το μακρινό παρελθόν μα που πάντα έχουν μια μικρή νότα του παρόντος μέσα τους, για πάντα.

Είναι ένα βιβλίο που άνετα διαβάζεται και σε μικρά παιδιά. Η ασύγκριτη στοργή και αγάπη που δείχνει η Σέλμα Λαγκερλέφ για τον άνθρωπο και τους ήρωες της σου ζεσταίνουν την καρδιά. Η σεμνότητα στον λόγο της είναι εμφανής και μας διδάσκει την τέχνη της σεμνότητας στην ζωή μας και στις πράξεις μας. Είναι ιστορίες που άνετα δίνουν ηθικό δίδαγμα στα μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά, φτάνει να διαβάσουμε αυτά τα παραμύθια με αγάπη και ενσυναίσθηση. Όπως τους αξίζει!

Άνθρωποι και ξωτικά

Στο βιβλίο Άνθρωποι και ξωτικά της Σέλμα Λαγκερλέφ χαρίζω 3 αστέρια. Ίσως γιατί ήθελα μερικές παραπάνω ιστορίες ή απλά ήθελα περισσότερες με τρολ και ξωτικά. Όπως και να έχει το βιβλίο είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και το εξώφυλλο του μαγικό και τόσο μα τόσο κλασσικά Σουηδικό. Διάβασε εάν θέλεις και το άρθρο μου για το βιβλίο Δώδεκα γραμματόσημα στον τοίχο του Ιορδάνη Κουμασίδη από τις εκδόσεις Κέδρος. Απλά εκπληκτικό θα έλεγα στο είδος του.

Μέχρι την επόμενη φορά να διαβάζεις και να χαμογελάς

Αθανασία

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *