“Έχω ένα μυστικό!”

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς ακούμε όλο και περισσότερο για παιδιά που κακοποιούνται τόσο στο σχολείο όσο και μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Σαν παιδαγωγός έχω έρθει αντιμέτωπη με τέτοιες καταστάσεις και νιώθω ότι είναι ευθύνη μου να δράσω. Αρνούμαι να κλείσω τα μάτια σε αυτό το έγκλημα όσο και αν με φέρνει σε δύσκολη θέση. Το 2006 στην Ελλάδα λοιπόν, ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα πως κάτι πρέπει να κάνω. Πως θα εξηγούσα στα μικράκια μου στο νηπιαγωγείο ότι δεν φταίνε αυτά για ότι κακό τους συμβαίνει και πως είμαι ένας άνθρωπός που μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα; Βρήκα λοιπόν αυτό το εκπληκτικό βιβλίο από τις εκδόσεις Σαββάλας “Ας μιλήσουμε γι΄αυτό … Έχω ένα μυστικό!”

Το βιβλίο έχει μια πολύ όμορφη εικονογράφηση και μέσα από αυτήν τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να ταυτιστούν με τα παιδάκια και τις διάφορες καταστάσεις. Εξηγεί με πολύ απλό αλλά και ευαισθητοποιημένο τρόπο τα καλά και τα κακά μυστικά δίνοντας και κάποια παραδείγματα. Τα καλά είναι αυτά που μας κάνουν χαρούμενους και τα κακά αυτά που μας κάνουν και αισθανόμαστε άσχημα. Μακάρι να ήταν τόσο απλό να το εξηγήσεις θα με πεις. Κι όμως μέσα από το βιβλίο αυτό, ενώ μιλάς εσύ τα παιδιά νιώθουν ότι τους μιλάνε οι χαρακτήρες και οι εικόνες. Μπορείς να κάνεις και μικρούς διαλόγους με τα παιδιά, καθώς στο κείμενο υπάρχουν ερωτήσεις. Υπάρχει η δυνατότητα αλληλεπίδρασης.

Το σημαντικότερο με αυτό το βιβλίο είναι ότι στο τέλος του, υπάρχουν οδηγίες για γονείς, νηπιαγωγούς και δασκάλους, στην περίπτωση που βρεθεί κάποιο παιδάκι που θα εκφράσει κάποιο μυστικό κακοποίησης. Θα σας αναφέρω ένα απόσπασμα από το κείμενο, το οποίο προσπαθώ πάντα να έχω στο μυαλό μου όσο και αν αυτό το μυστικό με έχει συγκλονίσει.

Αν τα παιδιά μας αποκαλύψουν ένα κακό μυστικό, δεν πρέπει να τα πανικοβάλλουμε ή να τα ενοχοποιήσουμε. Αν και οι ίδιοι νιώθουμε ανεπαρκείς να το αντιμετωπίσουμε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία.

Το συγκεκριμένο βιβλίο το διαβάζω συχνά και στα δικά μου παιδιά και προσπαθώ να τους περάσω το μήνυμα ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι πάντα στο πλευρό τους όσο καλό  ή κακό είναι ένα μυστικό. Υπενθυμίζω συχνά το αίσθημα που νιώθουμε στο σώμα μας όταν έχουμε ένα μυστικό και πόσο σημαντικό είναι να το “ακούμε” αυτό το αίσθημα π.χ. ο κόμπος στο στομάχι. Προσπαθώ να τους εξηγήσω, πως είμαστε δίπλα τους ότι και αν συμβαίνει γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Μπορώ με μεγάλη μου χαρά να σας πω πως τα παιδιά μου μέχρι σήμερα χρησιμοποιούν τις λέξεις καλό και κακό μυστικό και πως έχουν καταλάβει ότι πάντα μα πάντα  μιλάμε για ότι μας απασχολεί με την μαμά και τον μπαμπά.

Until next time … just keep reading

1 Comment

  1. Παρασκευή Παρισση 13 Απριλίου 2018 at 22:34

    Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο , θα το ψάξω …

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *