Ένα τελευταίο γράμμα * Αντώνης Παπαθεοδούλου

Πριν αρκετούς μήνες, κάπου μέσα στο Facebook, έλαβα μια ειδοποίηση. Η Μάγδα μου ζητούσε την βοήθεια μου. Ήθελε λέει να μεταφράσω στα ελληνικά, ένα απόσπασμα από μια πρωινή σουηδική εκπομπή, όπου μιλούσανε για ένα ελληνικό παραμύθι. Φυσικά και το μετέφρασα με μεγάλη μου χαρά και έχω να σας πω ότι οι Σουηδοί ήταν κατενθουσιασμένοι με το βιβλίο και έλεγαν τα καλύτερα! Περιττό να σας πω ότι ένιωσα μεγάλη υπερηφάνεια.  Το καλοκαίρι λοιπόν, είχα την μεγάλη χαρά να λάβω ένα πακέτο από αυτόν τον σπουδαίο παραμυθά και δεν είναι άλλος από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου. Ένα από τα πολλά καλούδια που υπήρχαν μέσα, ήταν και το βιβλίο για το οποίο μιλούσαν οι Σουηδοί,  το ” Ένα τελευταίο γράμμα” μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ο τίτλος του πρωτοτύπου είναι “Una ultima carta” κα απέσπασε το Διεθνές βραβείο Compostela 2016 για εικονογραφημένα βιβλία.

Ένα τελευταίο γράμμα

Το ερωτεύτηκα. Για το κείμενο του, για την εικονογράφηση , για το βαθύ μήνυμα που μας δίνει! Ο κύριος Κώστας, είναι ταχυδρόμος και την αγαπά την δουλειά του. Την αγαπάει τόσο που δεν έχει λείψει ούτε μια μέρα! Είναι πάντα εκεί για να μοιράσει τα γράμματα χαράς, λύπης, αγάπης, πόνου. Πάντα με φροντίδα και ενσυναίσθηση τα μοίραζε. ‘Αλλες φορές τα διάβαζε κιόλας σε αυτούς που του το ζητούσαν. Τα αγαπούσε τα γράμματα αυτά. Τα προστάτευε και φρόντιζε πάντα να φτάνουν στην ώρα τους. Μέχρι που ήρθε η τελευταία μέρα πριν την σύνταξη του και δεν είχε να μοιράσει άλλα γράμματα. Έτσι πίστευε …. αλλά βαθιά μέσα στην τσάντα του είχε μείνει ένα και μοναδικό γράμμα! Σε ποιόν να ανήκει άραγε αυτό το γράμμα;

Μια ιστορία τόσο τρυφερή και τόσο αληθινή που γεμίζουν τα μάτια σου δάκρυα καθώς το διαβάζεις. Ένα παραμύθι που γεννά ερωτήσεις στα μυαλουδάκια των μικρών παιδιών αλλά και των μεγάλων. Σου θυμίζει πως όταν σκορπάς αγάπη και χαρά, κάποια στιγμή το σύμπαν θα σου την φέρει πίσω αυτήν την αγάπη! Είναι κάτι που λέω στα παιδιά μου πάντα και αυτό το παραμύθι με βοήθησε να τους το εξηγήσω με όμορφες εικόνες που τους μένουν για πάντα στο μυαλό. Άσε που αγαπάμε την αλληλογραφία και ξεκινάμε και πάλι να γράφουμε γράμματα σε φίλους και συγγενείς. Ξεκινάμε να σκορπάμε αγάπη….

Ένα τελευταίο γράμμα

Μείνετε συντονισμένοι για τα υπόλοιπα καλούδια / παραμύθια του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Είναι γεμάτα μαγεία!!! Διάβασε επίσης το βιβλίο “Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας” του Όσκαρ Ουάιλντ. Ακόμα ένα εκπληκτικό βιβλίο!

Μέχρι την επόμενη φορά να διαβάζεις στα παιδιά και να χαμογελάς!

 

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *