Harry Potter mania…ξάνα!

Μου άρεσε ο Χάρι Πότερ από την αρχή. Νομίζω φταίει το όλο θέμα με τη μαγεία που με έκανε να κολλήσω, γιατί πάντα πίστευα στη μαγεία και ακόμα εξακολουθώ να πιστεύω! Πριν από 20 χρόνια θυμάμαι ότι ήταν ένα “must” και όλοι μιλούσαν για αυτό και ακόμα κι αν ήθελα να διαβάσω τα βιβλία ήταν αδύνατον. Δεν θα μπορούσα να το κάνω. Παντού υπήρχε κάποιος που είχε την χαρά να έχει διαβάσει το βιβλίο και να θέλει τόσο τρελά να σε πει το τέλος. Δεν είμαι εγώ για τέτοια. Οπότε πρέπει να ομολογήσω πως, έχω δει όλες τις ταινίες και εκεί ήταν υπέροχες πραγματικά, αλλά πάντα ένιωθα ένα μεγάλο κενό μέσα μου! Μέχρι τώρα …

20 χρόνια αργότερα, ένιωσα τελικά ότι είμαι ελεύθερη να κάνω το μεγάλο βήμα. Όλη η μεγάλη ΧάριΠοτερτρέλα του κόσμου έχει καταλαγιάσει και ΤΩΡΑ είναι η ώρα να απολαύσω τα βιβλία με την ησυχία μου. Τώρα, όταν κανείς δεν μιλάει για αυτά πια (χαχχαχα νόμιζες!!!), τώρα είναι η τέλεια στιγμή να αγοράσω όλα τα βιβλία του. Ξεκίνησα με το πρώτο βιβλίο “Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος” στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Αν και η μετάφραση ήταν πάρα πολύ καλή έως εκπληκτική θα έλεγα (και αν μπορούσα να τα αγοράσω όλα στα ελληνικά θα το έκανα),  ένιωθα πως κάτι έλειπε.  Δοκίμασα να το διαβάσω και στα σουηδικά, αλλά τα συναισθήματα και η μαγεία δεν ήταν εκεί. Αν δεν διαβάζεις το βιβλίο ξαφνικά αποκτάς φωνές στο μυαλό σου, με βαριά βρετανική προφορά και μπλαζέ ύφος, δεν νιώθεις ότι είσαι στο Χογκουόρντς. Έτσι αποφάσισα να αγοράσω το επόμενο βιβλίο στα αγγλικά. Και ήταν εκεί! Όλη η μαγεία ξεπετάχτηκε από τις σελίδες και αισθάνθηκα σαν να ήμουν -20 ετών νεότερη (σιγά μην σε πω πόσο είμαι) και έβλεπα τις ταινίες ξανά, αλλά η αίσθηση ήταν ακόμα καλύτερη. Υπήρχαν μικρές λεπτομέρειες που δεν είχα δει στις ταινίες και δεν γνώριζα καν ότι υπάρχουν ή απλά δεν θυμόμουν. Τα βιβλία είναι καλύτερα να τα διαβάζεις στην “μητρική τους γλώσσα” λένε (αν έχεις αυτήν την δυνατότητα)  και έχουν δίκιο.

Και αφού ανέφερα τις ταινίες θα σας πω το εξής. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα βιβλία είναι πολύ καλύτερα από τις ταινίες, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι ΧαριΠοτερταινίες είναι μαγικές, με ελάχιστες λεπτομέρειες να απουσιάζουν. Τις περισσότερες φορές είναι σχεδόν αδύνατον να μεταφέρεις όλες αυτές τις λεπτομέρειες του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των βιβλιοφάγων, αλλά εδώ τα κατάφεραν καταπληκτικά. Τα σκηνικά και τα εφέ που χρησιμοποιήθηκαν για τις ταινίες τότε ήταν πολύ προχωρημένα για την εποχή τους, πράγμα που σημαίνει ότι και να τις δεις τώρα δεν καταλαβαίνεις ότι είναι τόσο παλιές. Είπαμε είναι 20 χρονών! Γνωρίζω εφήβους που βλέπουν τις ταινίες και διαβάζουν τα βιβλία με το ίδιο πάθος που έχω και εγώ για τον μικρό μας μάγο και τους φίλους του.

Τέλος πάντων, μου άρεσε το δεύτερο βιβλίο πολύ περισσότερο … Αγόρασα τον “Χάρι Πότερ και την Κάμαρα με τα Μυστικά”, με όμορφο σκληρό εξώφυλλο σε σκούρο πράσινο με χρυσές λεπτομέρειες και οι εικονογραφήσεις μέσα είναι απλά τέλειες  και μόλις παρέλαβα και το τρίτο βιβλίο “Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Άζκαμπαν” σε σκούρο μπλέ χρώμα και χρυσές λεπτομέρειες και πάλι (τρελαίνομαι λέμε). Περιττό να σε πω ότι προτίθεμαι να διαβάσω όλα τα βιβλία στα αγγλικά με την ηρεμία μου και φυσικά θα είναι σε παρόμοια όμορφα εξώφυλλα και θα δημιουργήσω (αργά αλλά σταθερά) μια θαυμάσια Χάρι Πότερ βιβλιοθήκη “Ουράνιο Τόξο”. Μόλις η συλλογή μου είναι έτοιμη θα σου την φωτογραφίσω και θα ξαναμιλήσουμε για την ΧάριΠοτερτρέλα μου εκ νέου… μέχρι τότε μπορείς να δεις όμορφες φωτογραφίες των βιβλίων στο Instagram  μου.

Εσύ; Είσαι Χάρι Πότερ φαν;

Μέχρι την επόμενη φορά… να χαμογελάς γιατί σε πάει!

1 Comment

  1. Ελπίδα - two boys and hope 10 Φεβρουαρίου 2018 at 20:33

    Αγαπαμε harry potter!!! Εγω εχω και τα δυο πρωτα απο τα εικονογραφημενα!!! Μαγικα!!! Βαλε φωτο να δουμε και τα δικα σου!!!!

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *