Η απαγωγή του μνηστήρος της Κ. Σ. Λιβιεράτου

Δεν είχα διαβάσει ποτέ μου νουβέλα. Τουλάχιστον δεν θυμάμαι να έχω ξαναδιαβάσει νουβέλα. Ο ορισμός της νουβέλας; Είναι λέει ένα αφηγηματικό είδος της λογοτεχνικής πεζογραφίας το οποίο χαρακτηρίζεται από τη συντομία στην έκταση. Γενικά στην νουβέλα το βάρος του συγγραφέα ρίχνεται περισσότερο στην ηθογραφία και ψυχογραφία των χαρακτήρων και όχι τόσο στα αναφερόμενα επεισόδια και την πλοκή τους. Αυτό ακριβώς βίωσα διαβάζοντας το βιβλίο ” Η απαγωγή του μνηστήρος ” της Κ. Σ> Λιβιεράτου από τις εκδόσεις Κέδρος.

Η πλοκή; Η γιαγιά μου (1900-1940) δεν υπήρξε ηρωίδα σε κανέναν πόλεμο. Ούτε διέπρεψε σε κάποια επιστήμη ή τέχνη. Έζησε μια σύντομη και ταπεινή ζωή στην ελληνική επαρχία, στον γυναικωνίτη του προηγούμενου αιώνα. Δεν της δόθηκαν ευκαιρίες, τις δημιούργησε μόνη της. Απόλαυσε το γλυκό κομμάτι της ζωής που της αναλογούσε, γιατί πάλεψε γι’ αυτό και το κέρδισε. Με πείσμα και πάθος. Η γυναίκα αυτή, το 1920, κόντρα στα συντηρητικά ήθη της εποχής εκείνης, έκλεψε τον εκλεκτό της καρδιάς της. Τότε που συνηθιζόταν ο άντρας να κλέβει την κοπέλα που του αρνιόταν ο πατέρας-αφέντης. Η σκληρή ιστορία μιας Κρητικιάς και ενός Κεφαλλονίτη, που γεννήθηκαν, αγαπήθηκαν, έζησαν και πέθαναν στο Μεσολόγγι. Η ζωή της τολμηρής και ευφάνταστης Ντούλας και του θεοπάλαβου γλεντζέ Μπάμπη.

Η απαγωγή του μνηστήρος

Μια ιστορία για μια δυναμική γυναίκα από τα γεννοφάσκια της και όλη η ιστορία της ζωής της, των προγόνων αλλά και των παιδιών της. Μια παράξενη ιστορία αγάπης! Μια αγάπη σε ολόκληρο το φάσμα της. Για τον σύντροφο, τα παιδιά, την οικογένεια, την ίδια της την ζωή. Τι συμβαίνει σε έναν άνθρωπο όταν χάνει το ταίρι του, τον έρωτα της ζωής του αλλά πρέπει να συνεχίσει για χάρη των παιδιών; Με έβαλε σε πολύ σκέψη αυτό το βιβλίο. Ένιωσα υπερήφανη που υπήρξαν γυναίκες δυναμικές και παράδειγμα προς μίμηση για εμάς που πλέον δεν τολμάμε και πολλά, παρόλο που ο κόσμος μας το επιτρέπει.

Είναι μια αληθινή ιστορία! Μια ιστορία μιας ολόκληρης οικογένειας! Κάποιες στιγμές γέλασα με το χιούμορ της συγγραφέως και κάποιες φορές πιάστηκε η καρδιά μου από την στεναχώρια. Τα γεγονότα της ζωής των ηρώων απλά περνούσαν από μπροστά μου σαν κινηματογραφική ταινία, γεγονότα ιστορικά που δεν γνώριζα καν και όλα τόσο όμορφα πλασμένα που οι εικόνες απλά ξεπηδούσαν στο μυαλό μου σχεδόν έτοιμες. Ένιωσα θλίψη για τα άσχημα παιχνίδια της μοίρας και για την κακοτυχία τους. Τελικά όσοι αγαπάμε μας πονάνε περισσότερο από όλους. Στο τέλος απλά ζητούσα και άλλο…

Η απαγωγή του μνηστήρος

Αυτό το μικρό διαμαντάκι των μόλις 86 σελίδων, του αφιερώνω 5 ολόκληρα αστέρια. Μου θύμισε κομμάτια της ζωής των δικών μου προγόνων και πως όταν αγαπάς κάτι, πρέπει να παλεύεις για να το αποκτήσεις. Η ζωή, είναι πάρα πολύ μικρή για να διστάζουμε… πρέπει να τολμάμε! Το βιβλίο ” Η απαγωγή του μνηστήρος ”  αξίζει κάθε λεπτό της ανάγνωσης σου! Έχεις διαβάσει το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κέλλη  ” Η σκιά στο Σπίτι “. Νομίζω πως είναι ένα βιβλίο που θα σε καθηλώσει από τον τρόμο αυτήν την φορά!!!

Μέχρι την επόμενη φορά να διαβάζεις και να απολαμβάνεις την ζωή!

 

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *