Η εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης

Η εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης του Κλέαρχου Σταματουλάκη από τις εκδόσεις Πηγή. Πριν αρκετό καιρό ο Κλέαρχος επικοινώνησε μαζί μου και με ρώτησε εάν θα ήθελα να διαβάσω το βιβλίο του. Εννοείται πως δεν το αρνήθηκα καθώς όπως λέω πάντα “Πρέπει όλοι μας να στηρίζουμε και να διαβάζουμε τους νέους Έλληνες συγγραφείς”. Ήρθε το βιβλίο λοιπόν και το διάβασα και μου έφτιαξε την διάθεση.

Η υπόθεση:

Κάποιος θα µε πει τρελή, υστερικιά, κουκουρούκου. Τώρα αυτά. Τότε, ήµουν ένα λουλούδι του µπαχτσέ. Γλυκιά, ευγενική, τσουπωτή, το φως της Αυγής − εξ ου και τ’ όνοµά µου. Τώρα, βρίζω σαν λιµενεργάτης, δεν σηκώνω πολλά-πολλά και έχω σαφρακιάσει. Τι έφταιξε; Πέρνα εσύ 30 χρόνια τάβλα, ελαφρώς βιασµένη από έναν ηλίθιο πρίγκιπα, που σε γκάστρωσε κιόλα, να σου πω εγώ. Ξυπνάς πενηντάρα, µε σακούλες κάτω από τα µάτια −γιατί ποιος να σου βάλει ενυδατική στο κώµα−, µ’ έναν στόκο για γιο κι ένα ρεµάλι να σου τρώει το βιος. Λυπάµαι, αλλά έπρεπε να πεθάνει.

Η εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης

Πάντα αναρωτιόμουν τι απέγινε η Ωραία Κοιμωμένη και οι υπόλοιπες πριγκίπισσες των παραμυθιών. Δεν μπορεί ρε φίλε όλες να είναι ευτυχισμένες με τον πρίγκιπα τους και να περνάνε σούπερ ουάου. Απλά δεν ήταν σωστό για την ενήλικη Αθανασία (γιατί το παιδί Αθανασία πιστεύει ακόμα στα παραμύθια ). Ο Κλέαρχος μου έδωσε την πιο απολαυστική και σουρεαλιστική εκδοχή της ιστορίας έβερ. Ένα πραγματικό αντιπαραμύθι για μεγάλους. Σαν να έβλεπα μια κωμική ταινία στην τηλεόραση ή στο θέατρο.

Είχα καιρό να διαβάσω ένα βιβλίο που να με κάνει να γελάσω τόσο πολύ αλλά και να έχω την αγωνία να μάθω τελικά τι γίνεται παρακάτω. Άντε και ξύπνησε η Ωραία κοιμωμένη, τι αντίκρισε; τι έχασε όλα αυτά τα χρόνια που κοιμόταν; Ο τρόπος που αντιμετώπισε τα γεγονότα αφού ξύπνησε ήταν εκπληκτικός. Και οι άλλες πριγκίπισσες, οι πολυαγαπημένες φίλες της ήταν αστέρια. Στο πλευρό της να την βοηθήσουν να βρει δικαίωση και να κάνει πράξη την εκδίκηση της. Θα μπορούσε άνετα η Ωραία Κοιμωμένη και οι υπόλοιπες πριγκίπισσες να είναι φίλες μου. Πάντα έλεγα ότι θα μπορούσα να είμαι κολλητή με την Ντένη Μαρκορά και η ηρωίδα μας σ΄αυτό το βιβλίο της μοιάζει εκπληκτικά. Τόσο στο ύφος όσο και στις ατάκες της.

Ο τρόπος γραφής του Κλέαρχου είναι απλοϊκός χωρίς περιττές σάλτσες. Οι λέξεις και οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί είναι αρκετά τσουχτερές (δηλαδή δεν τις διαβάζεις και κάθε μέρα στα βιβλία) αλλά θα μπορούσες κάλλιστα να τις ακούσεις σε μια κωμική τηλεοπτική σειρά και δεν θα είχες κανένα πρόβλημα εκεί. Μπορεί το βιβλίο του να είναι μικρό αλλά εμένα προσωπικά την περίοδο που το διάβασα με ικανοποίησε πάρα πολύ. Ήταν μια ανάλαφρη παύση από τα άλλα βιβλία που διάβαζα και με έκανε να γελάσω. Ήταν για μένα ένα βιβλίο που με έκανε να μην χρειάζεται να ζοριστώ ιδιαίτερα να ακολουθώ την ροή του, χωρίς στρες και άγχος, μήπως δεν κατάλαβα κάτι. Ήταν ξεκάθαρα αυτό που ήθελα την στιγμή που το διάβασα. Είχε και πολλές αναφορές στα παραμύθια της Disney και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχεις δει τις ταινίες για να καταλάβεις το αστείο και να γελάσεις.

Η εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης

Ναι! πρέπει να παραδεχτώ πως είναι εμφανές ότι ο Κλέαρχος γράφει για πρώτη φορά αλλά θεωρώ πως είναι μια αξιόλογη προσπάθεια. Έχει ένα ιδιαίτερο χιούμορ που δύσκολα το αντιλαμβάνεσαι εάν δεν το κατέχεις ο ίδιος. Πιστεύω πως με την σωστή καθοδήγηση και έρευνα έχει να μας προσφέρει πολλά. Υπάρχουν σημεία που πρέπει να βελτιώσει δεν διαφωνώ αλλά όχι ότι δεν είναι απολαυστικά όπως είναι. Εξαρτάται πάντα τι θέλεις να διαβάσεις και τι ζητάς από ένα βιβλίο. Εγώ ήθελα να μάθω για την Ωραία Κοιμωμένη και αν τελικά πήρε την εκδίκηση της και ήλπιζα ότι δεν θα ήταν μια κλαψιάρα που θα μοιρολογάει για το κακό που την βρήκε. Και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε πολύ θετικά. Δυνατές γυναίκες που ξέρουν τι θέλουν.

Με λίγα λόγια πιστεύω πως ο Κλέαρχος έχει να μας δώσει πολλά και περιμένω το επόμενο βιβλίο του με μεγάλη αγωνία. Να δω την εξέλιξη του και την νέα του προσπάθεια. Βάζω 5 αστεράκια γιατί με έκανε και γέλασα σε μια περίοδο που το χρειαζόμουν πραγματικά. Διάβασε και την κριτική μου για το βιβλίο του Μηνά Τσαμπάνη  Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών από τις εκδόσεις Ανάτυπο. Μια ακόμη αξιόλογη προσπάθεια ενός νέου Έλληνα συγγραφέα.

Μέχρι την επόμενη φορά να διαβάζεις και να χαμογελάς

Αθανασία

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *