Η Κόκκινη Χορεύτρια του Ρίτσαρτν Σκίνερ

Μέσα στο καλοκαίρι διάβασα αρκετά βιβλία, αυτό θα το έχεις καταλάβει ήδη. Βέβαια αυτό είναι μια άλλη ανάρτηση ολόκληρη δική της που έρχεται σε λιγάκι. Ένα από τα βιβλία λοιπόν αυτά ήταν και η “Η κόκκινη χορεύτρια” του Ριτσαρντ Σκίνερ από τις εκδόσεις Εμπορική. Όταν το αγόρασα αυτό το βιβλίο πίστευα ότι θα μάθω κάποια πράγματα για την ζωή της Μάτα Χάρη αλλά τελικά κατέληξα να μπερδευτώ και να μην είμαι και σίγουρη για αυτά που ήξερα ήδη.

Λέει η περιγραφή του βιβλίου “Άφηνε τα αραχνοΰφαντα πέπλα της να πέσουν απαλά απ’ το κορμί της και όλη η Ευρώπη γονάτιζε στα πόδια της. Μπορούσε να αιχμαλωτίσει κάθε άντρα. Ήταν η Μάτα Χάρι που πρώτη τόλμησε να λικνιστεί γυμνή στους αισθησιακούς χορούς της Ανατολής, εκείνη που έγινε το σύμβολο της διπλής προδοσίας, η διασημότερη κατάσκοπος του εικοστού αιώνα”. Και σκέφτεσαι εσύ… “ουάααααου! Φόνοι, λεφτά, προδοσία, σεξ κτλ κτλ!” Εγινέεεεεε. Πληροφορίες είχε ναι, μπόλικες μάλιστα. Αλλά όχι σε βάθος, όχι αναλυτικά.

Η Κόκκινη Χορεύτρια

Τι θέλω να πω; Οκ είναι ένα μυθιστόρημα και όλοι ξέρουμε ότι εκεί μέσα είναι λιγάκι “μύθος” η φάση. Το λέει και η λέξη σωστά; Αυτό που με ζόρισε ήταν το πόσο μύθος ήταν όλα αυτά που έγραφε. Κάποιες στιγμές έβαζε και ονόματα, αποσπάσματα εφημερίδων και ημερομηνίες ο συγγραφέας και εκεί μπερδευόμουν. Ήταν και αυτά όλα μέσα στην έννοια του μυθιστορήματος ή υπήρχε και κάποια αλήθεια; Ο συγγραφέας έκανε και ακόμα ένα λάθος για μένα. Εκεί που μου προκαλούσε το ενδιαφέρον και ήθελα να μάθω και άλλα για την μεγαλύτερη γυναίκα κατάσκοπο όλων των εποχών, με προσγείωνε με περιττές και βαρετές πληροφορίες τις οποίες δεν χρειαζόταν καν να ξέρω. Πολύ ξενερωτικό ρε συ!

Το μόνο βέβαιο είναι πως παρόλο που με απογοήτευσε λιγάκι το συγκεκριμένο βιβλίο, μου ξύπνησε την περιέργεια να μάθω περισσότερα για αυτήν την εκπληκτική γυναίκα. Θα ήθελα να μάθω αν τα γεγονότα του συγκεκριμένου βιβλίου είναι αληθινά ή όχι. Και αν ισχύουν, ίσως αλλάξει και η άποψη μου γι’ αυτό. Στο βιβλίο λοιπόν “Η κόκκινη χορεύτρια”, βάζω 3 αστεράκια γιατί απλά και μόνο μου ξύπνησε το ενδιαφέρον να μάθω και άλλα για την ζωή της Μάτα Χάρη.

Ρίξε μια ματιά σε ένα ακόμα καλοκαιρινό βιβλίο που με άρεσε πάτα πολύ, «Να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι, να ακούς” του  Πυθαγόρα Κωνσταντίνου Ελευθεριάδη και τις εκδόσεις iWrite.

Until next time … just keep reading!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *