Η μεταμόρφωση και άλλες ιστορίες * Franz Kafka

Η μεταμόρφωση και άλλες ιστορίες του Franz Kafka από τις εκδόσεις Μίνωας. Ο Γκρέγκορ Σάμσα ξυπνά ένα πρωινό στο κρεβάτι του έχοντας μεταμορφωθεί σε ένα έντομο. Ο λόγος της μεταμόρφωσης του δεν αποκαλύπτεται ποτέ από τον συγγραφέα, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης όπως και ο πρωταγωνιστής τους διηγήματος να βιώνει την απόλυτη ατμόσφαιρα υπαρξιακής αγωνίας, μα και απορίας. Η οικογένεια του Γκρέγκορ ξαφνιάζεται ομοίως και περνούν από τα στάδια συνειδητοποίησης και αποδοχής με ταχύτατους ρυθμούς. Σιωπούν, υποφέρουν, ανέχονται, και αποτραβιούνται στον ιδιωτικό και περίκλειστο μικρόκοσμο τους. Σαφώς και το διήγημα αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη συμβολική παραβολή.

Μια ιστορία για τη διαφορετικότητα, την απομόνωση,τη μοναξιά και τελικά την εξαθλίωση του ανθρώπου. Οι γονείς δείχνουν να υποφέρουν, αναρωτιούνται πώς να συμπεριφερθούν, ενώ η ανυπόφορη και αηδιαστική όψη του Γκρέγκορ τους καταδιώκει παντού. Κανείς δε νοιάζεται πέρα από τα απολύτως αναγκαία.

Η μεταμόρφωση και άλλες ιστορίες

Σε αυτό το βιβλίο περιλαμβάνονται και τα παρακάτω διηγήματα μικρότερου μεγέθους. *Η Κρίση, γραμμένο σε 8 μόλις ώρες μια νύχτα του Σεπτέμβρη του 1912. *Η σωφρονιστική αποικία, ένα διήγημα που αναφέρεται σε έναν τόπο τιμωρίας και πραγματεύεται την απόλυτη φρίκη. Ο Κάφκα το έγραψε τον Οκτώβρη του 1914. * Ένας αγροτικός γιατρός, ένα από τα λίγα που δημοσιεύτηκαν πριν από το θάνατο του Κάφκα.

Μην έχοντας ξαναδιαβάσει κάποιο βιβλίο του Franz Kafka αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με το καφκικό σύμπαν των ηρώων με την αναπόδραστη μοίρα και τα ασφυκτικά αδιέξοδα. Ιστοριες παράξενες και περίεργες, μα και συνάμα σουρεαλιστικές. Ιστορίες που ξεγυμνώνουν την ψυχή και μοιάζουν να έχουν ξεπεταχτεί μέσα από ένα κακό όνειρο, έναν τελεσίδικο εφιάλτη που γυρισμό δεν έχει.

Πάρε την ευκαιρία να διαβάσεις τις βιβλιοκριτικές μου άλλη μια φορά. Θα τις βρεις όλες μαζεμένες στην βιβλιογωνίτσα μου ΕΔΩ. Θα χαρώ πάρα πολύ να διαβάσω τα σχόλια σας.

Μέχρι την επόμενη φορά σας χαιρετώ!

Εύη

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *