Η Σκιά του Ανέμου * Κάρλος Ρουίθ Θαφόν

Η Σκιά του Ανέμου του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν από τις εκδόσεις Ψυχογιός απλά με μάγεψαν. Το αγόρασα το καλοκαίρι στην έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης από το περίπτερο του Βιβλιοφόρου και μετά από την παρότρυνση του Αμβρόσιου. “Πάρτο Αθανασία, θα το διαβάσεις και θα με θυμηθείς…. να τον ακούς τον Αμβρόσιο!” με είχε πει και το αγόρασα. Με τρόμαξαν οι 615 σελίδες του και τα τόσα θετικά σχόλια του κόσμου, που το άφησα λιγάκι να σκάσει η φούσκα (όπως κάνω εξάλλου με όλα τα καινούργια βιβλία).

Με μάγεψε. Από την πρώτη κιόλας σελίδα με μάγεψε. Η γραφή του, το ύφος, τα λόγια. Έρωτας! Είχα καιρό να ερωτευτώ ένα βιβλίο και τον τρόπο γραφής του συγγραφέα. Διάβαζα όσο πιο αργά μπορούσα για να μην τελειώσει. Το διάβαζα αργά γιατί ήξερα πως δεν θα ξανά υπάρξει πρώτη φορά. Δεν με απασχόλησαν τα μικρολάθη γιατί απλά δεν ξέρω εάν είναι λάθος του μεταφραστή ή τυπογραφικό. Δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Είχα χαθεί τόσο πολύ στην ιστορία του που απλά δεν με ένοιαζε. Τα προσπερνούσα! Είναι από τις φορές που θα ήθελα να γνωρίζω Ισπανικά, ώστε να μπορώ να το διαβάσω στην μητρική του γλώσσα.

Η Σκιά του Ανέμου

Η υπόθεση;

Κρυμμένο στην καρδιά της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης βρίσκεται το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, μια λαβυρινθώδης βιβλιοθήκη με ξεχασμένους τίτλους που δεν εκδίδονται πια. Σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη οδηγείται από τον πατέρα του ο δεκάχρονος Ντανιέλ για να επιλέξει ένα βιβλίο από τα ράφια. Διαλέγει τη Σκιά του ανέμου του Χουλιάν Καράξ.

Καθώς ο Ντανιέλ μεγαλώνει, διάφοροι άνθρωποι φαίνεται να ενδιαφέρονται για το εύρημά του. Μια νύχτα, ενώ περιπλανιέται στους δρόμους, τον πλησιάζει μια φιγούρα που του θυμίζει έναν ήρωα από τη Σκιά του ανέμου. Ο άντρας αυτός προσπαθεί να εντοπίσει όλα τα έργα του Καράξ για να τα κάψει. Αυτό που αρχίζει ως μια υπόθεση λογοτεχνικής περιέργειας εξελίσσεται σε έναν αγώνα για την ανακάλυψη της αλήθειας πίσω από τη ζωή και το θάνατο του Χουλιάν Καράξ.

Η πλοκή του είναι ιδιαίτερα παράξενη και σκοτεινή. Έχει να κάνει με βιβλία παλιά, βιβλιοπωλεία και κρυφές βιβλιοθήκες. Έχει να κάνει με έρωτες και με την τιμή της οικογένειας. Έχει να κάνει με όνειρα και ελπίδες. Δεν είναι ακριβώς αστυνομικό αλλά έχει τρομερή αγωνία, ανατροπές και ψάξιμο. Έχεις διαβάσει τον Κώδικα Ντα Βίντσι και το 8; Εάν ναι τότε καταλαβαίνεις τι εννοώ. Σου προσφέρει ένα μυστήριο που απλά σε κρατάει στην τσίτα. Μην συγκρίνεις την πλοκή των βιβλίων. Την αίσθηση που σου δημιουργούν αυτά τα βιβλία εννοώ. Σε κάθε κεφάλαιο νιώθεις την ανατροπή και την αγωνία να κορυφώνεται και την απάντηση θα την λάβεις μόνο στο τέλος. Αυτό που ψάχνεις θα το βρεις στην άκρη του νήματος.

Η Σκιά του Ανέμου

Η Σκιά του Ανέμου είναι ένα βιβλίο που έχει τόσο όμορφα αποσπάσματα μέσα, τα λεγόμενα Quotes, που δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Τα post it πήγαιναν σύννεφο και έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να τα διαβάζει ξανά και ξανά. Τόσο όμορφα λόγια. Χαράζονται στο μυαλό και στην καρδιά. Και ο έρωτας; αυτός ο νεανικός έρωτας που νιώθεις ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα και νομίζεις ότι είσαι παντοδύναμος; Αχ Ντάνιελ! Δεν θα πω περισσότερα για να μην κάνω σπόιλερ , πως το λεν…. να μην καρφώσω σημαντικά σημεία του βιβλίου. Αν και θέλω τόσο πολύ να μιλήσω για αυτό το βιβλίο και να ανταλλάξω απόψεις και να σχολιάσουμε τις αγαπημένες μου στιγμές. Όποιος θέλει να το συζητήσουμε ας με στείλει μήνυμα. Το quote που αγάπησα πιο πολύ από όλα;

Θα του άρεσε αν ήξερε πως κάποιος θα ήθελε να τον κρατήσει ζωντανό, πως κάποιος τον θυμόταν. Ο ίδιος συνήθιζε να λέει πως υπάρχουμε όσο κάποιος μας θυμάται

Μακάρι να μπορούσα να διαβάσω αυτό το βιβλίο από την αρχή, σαν να ήταν η πρώτη φορά. Θα το διάβαζα ακόμα πιο αργά και θα ρουφούσα την κάθε του λέξη με άλλη διάθεση. Του δίνω 5 ολόχρυσα, λαμπερά και γκλιτεράτα αστέρια γιατί με ταξίδεψε. Μακάρι να μπορούσα με κάποιον τρόπο να αγοράσω το επόμενο του βιβλίο. Την ξενιτιά μου μέσα!!! Με την πρώτη ευκαιρία πάντως θα το αποκτήσω. Θα ήθελες να διαβάσεις κάτι μικρό αλλά τρομερά συγκλονιστικό; Διάβασε λοιπόν το Μικρό λευκό κοχύλι της Κατερίνας Χλωροκώστα και θα με θυμηθείς…..

Μέχρι την επόμενη φορά να χαμογελάς και να διαβάζεις

Αθανασία

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *