Η βλακεία είναι σοβαρή υπόθεση * Maurizio Ferraris

Η βλακεία είναι σοβαρή υπόθεση του Maurizio Ferraris από τις εκδόσεις Κέδρος, είναι ένα βιβλίο που με ζόρισε αρκετά. Το περιεχόμενο του είναι ιδιαίτερο και ενώ μιλάει για την βλακεία που μας κυριεύει, επικεντρώνεται στην βλακεία των ελίτ, πολιτικών και στους ανθρώπους που θεωρούμε μεγάλα πνεύματα. Είναι γενικότερα γνωστό πως η βλακεία δεν κάνει διακρίσεις.

Η περιγραφή:

Η βλακεία δεν κάνει διακρίσεις· μάζες και ελίτ κινδυνεύουν εξίσου από την απροειδοποίητη εμφάνισή της. Ελλοχεύει σε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια και μπορεί να πλήξει ακόμη και τα λαμπρότερα πνεύματα. Αφήνει το στίγμα της στην Ιστορία, κρύβεται πίσω από σημαντικά πολιτικά, στρατιωτικά, φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά γεγονότα. Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας όχι μόνο δεν την περιορίζει, αλλά, αντίθετα, της δίνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ωστόσο ο Ιταλός καθηγητής φιλοσοφίας Maurizio Ferraris πιστεύει ότι η βλακεία δεν είναι μόνο μια ανεξέλεγκτη καταστροφική δύναμη, αλλά αποτελεί και μια αστείρευτη πηγή ενέργειας, που συμβάλλει στην πρόοδο του ατόμου και της ανθρωπότητας.

Η βλακεία είναι σοβαρή υπόθεση

Αν και το βιβλίο “Η βλακεία είναι σοβαρή υπόθεση”, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, με ταλαιπώρησε λιγάκι. Και αυτό γιατί μιλάει για πρόσωπα τα οποία δεν γνώριζα ή δεν ήξερα τι ακριβώς έχουν πει ή γράψει. Αναγκαζόμουν να ανατρέχω και να ψάχνω τόσο στο ίδιο το βιβλίο όσο και στο ίντερνετ για περισσότερες πληροφορίες. Ήθελα να κατανοήσω τα λεγόμενα του συγγραφέα.

Στην σελίδα 143 του βιβλίου γράφει. “… o Βολταίρος το 1755 είχε γράψει στον Ρουσό “Έλαβα το καινούργιο βιβλίο σας εναντίον του ανθρωπίνου γένους και σας ευχαριστώ. Ποτέ άλλοτε δεν επιστρατεύθηκε τόση ευφυΐα με σκοπό να μας βγάλει όλους ηλίθιους. Διαβάζοντας το βιβλίο σας μου έρχεται να περπατήσω στα τέσσερα”. Ένιωσα πάρα πολλές φορές βλάκας διαβάζοντας το βιβλίο του Maurizio Ferraris και δεν εννοώ βέβαια με την κακή έννοια της λέξης βλάκας. Ένιωσα απλά πως οι γνώσεις μου τελικά σε πολλά θέματα είναι φτωχή. Πολλές φορές ισχύει αυτό που λέγανε οι παλιοί “καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς”.

Η βλακεία είναι σοβαρή υπόθεση

Το συγκεκριμένο βιβλίο θα του βάλω 2 αστεράκια. Πίστευα ότι θα είναι πιο κατανοητό και ευανάγνωστο για τον απλό πλην ταπεινό κοινό αναγνώστη. Εάν είναι να χρειάζεσαι να σταματάς την ροή του διαβάσματος για να δεις τι εννοεί ο ποιητής τότε χάνεις όλη την μαγεία. Παρόλα αυτά ήταν ένα ιδιαίτερο βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσουμε όλοι. Και για να μάθουμε όσα δεν γνωρίζουμε περί βλακείας αλλά και για να νιώσουμε και οι ίδιοι μας λιγάκι βλάκες. Γιατί κανείς μα κανείς δεν τα ξέρει όλα!

Μπορείς όμως εάν θέλεις να διαβάσεις το βιβλίο “Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι” του Άγγελου Ροδαφηνού. Ένα πολύ διδακτικό αλλά και διασκεδαστικό βιβλίο για την ηλιθιότητα. Είναι δικό μας το πρόβλημα ή των άλλων τελικά;

Μέχρι την επόμενη φορά να διαβάζεις και να χαμογελάς!

Αθανασία

1 Comment

  1. daphnie 1 Απριλίου 2019 at 08:54

    Εγχειρίδιο βλακείας – Διονύσης Χαριτόπουλος, πιο ελαφρύ περί βλακείας 🙂
    Πάντως ενδιαφέρον φαίνεται και αυτό έτσι όπως το περιέγραψες!

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *