Κατσούφα Πασχαλίτσα by Shabby Mommy

Θυμάσαι πριν καιρό που σε είχα γράψει για το αγαπημένο μας παραμύθι “Ο κύριος Ευτύχης και η κυρία Δυστυχία”; Εάν όχι μπορείς να το διαβάσεις εδώ. Εάν πάλι το διάβασες, θα θυμάσαι ότι είχα προτείνει να μου στείλετε δικά σας αγαπημένα παραμύθια. Για να μοιραστούμε την γνώμη και την γνώση μας. Πρώτη και καλύτερη έρχεται να μας παρουσιάσει το αγαπημένο τους βιβλίο η Μαρία του Shabby Mommy . Για να δούμε τι λέει η μικρή Μυρτώ και η μανούλα της για την “Κατσούφα Πασχαλίτσα” του Eric Carle και τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Απολαύστε την…

… Η αγαπημένη μου φίλη Αθανασία του «The Book Fairy» με προσκάλεσε να μοιραστώ μαζί σας το αγαπημένο βιβλίο του Σπορακίου αυτόν τον καιρό. Μετά την «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη», και το «Μια πολυάσχολη αράχνη», θέλαμε να διαβάσουμε κι άλλα βιβλία του Eric Carle, και η “Η Κατσούφα Πασχαλίτσα” από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο ήταν μια ακόμη εξαιρετική επιλογή. Μπορώ να πω πως είναι το αγαπημένο της παιδικό βιβλίο αυτόν τον καιρό, και η μικρή έχει μάθει απέξω κι ανακατωτά όλους τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους της κατσούφας πασχαλίτσας με τα υπόλοιπα ζώα!

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι μια πολύ κατσούφα πασχαλίτσα, αγενέστατη και εγωίστρια, η οποία αρνείται να μοιραστεί με μια άλλη, ευγενική πασχαλίτσα, τις μελίγκρες ενός φύλλου για γεύμα (ο Εric Carle, όπως πάντα, προσθέτει και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις στο βιβλίο του, με τρόπο διασκεδαστικό και έμμεσο). Όταν η κατσούφα πασχαλίτσα καλεί σε καυγά την ευγενική πασχαλίτσα, και αυτή δέχεται, τότε η πρώτη υποχωρεί για να βρει, όπως λέει, έναν μεγαλύτερο σε μέγεθος αντίπαλο. Και εκεί ξεκινά το ταξίδι της…

Πραγματικά, είναι μια άκρως διασκεδαστική και δημιουργική ιστορία καθώς η πασχαλίτσα προκαλεί ένα-ένα τα ζώα που συναντά, και έπειτα υποχωρεί όταν εκείνα δέχονται να την αντιμετωπίσουν. Με την υπέροχη εικονογράφηση και μοναδική γραφή του, ο Eric Carle καλεί τα παιδιά να ανακαλύψουν τις έννοιες του χρόνου, των μεγεθών και των σχημάτων, με τρόπο άκρως διασκεδαστικό και χιουμοριστικό.

Κάθε φορά που διαβάζουμε το βιβλίο, η Μυρτώ αναγνωρίζει όλα τα πλάσματα που συναντά η κατσούφα πασχαλίτσα, από το αλογάκι της Παναγίας και το σκαθάρι λουκάνο (στη αρχή μας το έλεγε «σκαθάρι λουκάνικο» χαχα), μέχρι τον βόα συσφιγκτήρα και τη γαλάζια φάλαινα. Η εικόνα του ρολογιού που υπάρχει πάνω από κάθε σελίδα και δείχνει την ακριβή ώρα που συναντά η πασχαλίτσα το κάθε ζώο, της έχει προκαλέσει τώρα τελευταία το ενδιαφέρον, και με ρωτά πάντα «τι ώρα είναι τώρα, μαμά, που συναντά η πασχαλίτσα την ύαινα;»!!!

Όπως σε κάθε υπέροχο βιβλίο του Eric Carle, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά! Έτσι και εδώ, αμέσως παρατηρήσαμε πως η γραμματοσειρά της κάθε σελίδας μεγαλώνει όταν μεγαλώνει σε μέγεθος και το κάθε ζώο που συναντά η κατσούφα πασχαλίτσα: ξεκινά με μικρή γραμματοσειρά όταν πρωτοσυναντά τη σφήκα, και καταλήγει σε μια μεγάααααλη γραμματοσειρά όταν συναντά μια γαλάζια φάλαινα! Εξαιρετική σύλληψη! Επίσης, είναι άξιος θαυμασμού ο τρόπος που ο EricCarle περνάει χρήσιμες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, όπως π.χ. η αναφορά στα όπλα του κάθε ζώου, που αποτρέπουν την πασχαλίτσα από το να τα αντιμετωπίσει:

Στις 3 η ώρα ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα ρινόκερο. «Ε, εσύ…» είπε η κατσούφα πασχαλίτσα. «Παλεύουμε;» «Αν επιμένεις…» απάντησε ο ρινόκεροςχαμηλώνοντας το κέρατό του.

Τέλος, το βιβλίο αυτό ωθεί τα σποράκια να σκεφτούν και για τους καλούς τρόπους. Η κατσούφα πασχαλίτσα είναι αγενής και προκλητική σε όλο, σχεδόν, το βιβλίο αλλά το τέλος είναι απολαυστικό και  την…επαναφέρει απότομα στην πραγματικότητα, και μαθαίνει το μάθημά της… Για ακόμη μια φορά, αγαπάμε Eric Carle!!!

Μαρία μου σε χιλιοευχαριστώ για αυτήν την όμορφη παρουσίαση και για αυτό το εξαιρετικό βιβλίο από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Τα βιβλία τους από ότι είδα στο site είναι φανταστικά και ιδιαίτερα προσεγμένα για τα μικρά μας σποτάκια. Απίστευτο πως μου έχουν διαφύγει τόσο καιρό. Εάν θέλεις και εσύ να μας παρουσιάσεις το αγαπημένο σας παραμύθι / βιβλίο, δεν έχεις παρά να μου στείλεις το κείμενο σου στο email του Blog. Θα χαρώ πού να διαβάσω την άποψη σου.

Την αγαπημένη μου Μαρία μπορείς να την βρεις στο υπέροχο Blog της Shabby Mommy  στο Instagram: maria_shabbymommy και το Facebook: Shabby Mommy  για απίστευτες ιδέες για κατασκευές (και όχι μόνο) για τα μικράκια μας, με βάση την ενσυναίσθηση και την αγάπη προς το παιδί και την φύση.

Until next time … just keep reading!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *