Κλέαρχος Σταματουλάκης

Κλέαρχος Σταματουλάκης… Ήρθε η σειρά του επόμενου νέου συγγραφέα να πέσει στα δίχτυα της περιέργειας μου. Δεν είναι άλλος από τον Κλέαρχο, τον οποίο γνώρισα μέσα από το Instagram και μου έκανε την τιμή να μου στείλει το βιβλίο του. “Η εκδίκηση της ωραίας κοιμωμένης” είναι ένα άκρως διασκεδαστικό και καυστικό βιβλίο το οποίο και μου έφτιαξε την διάθεση την στιγμή που το χρειαζόμουν περισσότερο. Ζήτησα από τον Κλέαρχο λοιπόν να μου απαντήσει σε μερικές, 10 όλες και όλες ερωτήσεις. Απολαύστε….

Ποιος / ποια είσαι; (Μπορείς να περιγράψεις τον εαυτό σου όπως θέλεις. Σοβαρά ή χιουμοριστικά)

Είμαι ο Κλέαρχος Σταματουλάκης. Το Κλέαρχος το λάνσαρα πρώτη φορά στην Πέμπτη δημοτικού γιατί μέχρι τότε χρησιμοποιούσα το δεύτερο όνομά μου- Κωστής. Είμαι γέννημα θρέμμα της  όμορφης Θεσσαλονίκης όπου εργάζομαι σαν ψυχολόγος. Είμαι ένας τύπος που ενώ του αρέσει η συμφωνική μέταλ, του αρέσει και ο Παντελίδης. Εκεί που θέλω παραλία, θέλω να είμαι και σ’ ένα σαλέ στην Ελβετία. Του τρελού. Και με αρέσει 😊

Κλέαρχος Σταματουλάκης

Γιατί συγγραφέας; Πες μας την δική σου ιστορία πλιζ!

Αυτό δε το είχα σκεφτεί ιδιαίτερα μέχρι τώρα. Το έκανα γιατί μ’ ευχαριστούσε. Πάντα μπορούσα να δημιουργώ ιστορίες και να φτιάχνω καταστάσεις στο μυαλό μου- από φαντασία άλλο τίποτα. Οπότε είναι κάτι που το έκανα από μικρός. Τώρα, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία της Κοιμωμένης μου συνειδητοποίησα ότι γράφω γιατί θέλω να κάνω τον κόσμο λίγο πιο χαρούμενο. Έχουμε αρκετά βάσανα, αρκετή στεναχώρια και όχι αρκετούς τρόπους για να ξεδίνουμε και να γελάμε- ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Κι εδώ ελπίζω να έρχεται ο δικός μου ο ρόλος: να κάνω τους άλλους να γελάνε. Βέβαια το συγγραφικό μέλλον δεν κρύβει μόνο κωμωδίες, αλλά δράματα σε καμία περίπτωση.

Περιέγραψε μου μια καθημερινή συγγραφική σου ρουτίνα, όταν γράφεις ένα νέο βιβλίο.

Η ρουτίνα μου είναι… βασικά… δεν έχω ρουτίνα. Το προσπαθώ! Να ναι καλά η δασκάλα μου η Σοφία Νικολαΐδου και τα σεμινάρια του Ιανού που με κρατάνε σ’ ένα πρόγραμμα. Όταν, όμως, έχω χρόνο από τις διάφορες δουλείες που προκύπτουν κατά καιρούς, προσπαθώ να γράφω 250 λέξεις την ημέρα και συνήθως τις ξεπερνάω. Όταν έγραφα ένα fantasy (spoiler… τώρα ξέρετε τι θα ακολουθήσει κάποια στιγμή) άκουγα ατμοσφαιρική μουσική και με βοηθούσε πολύ. Στην κωμωδία δε μου βγαίνει, οπότε συνήθως κάθομαι στα μουγκά και απλώς γράφω. Και εννοείται πάντα βράδυ!

Κλέαρχος Σταματουλάκης

Από όλα σου τα βιβλία, πιο αγάπησες έναν τσικ παραπάνω και γιατί;

Το μόνο μου ολοκληρωμένο βιβλίο είναι η Εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης. Οπότε το αγαπώ πάρα πολύ. Βέβαια τώρα ξεκινάει ένα ειδύλλιο με την Κανέλα…

Ποια είναι τα συγγραφικά σου όνειρα; Τι θα ήθελες δηλαδή να κάνεις στο μέλλον;

Θα ήθελα να δω την Κοιμωμένη στο θέατρο και να βγαίνει και στο εξωτερικό να αλωνίσει λίγο. Νομίζω το βασικότερο είναι να καταφέρω να γράψω όλα αυτά που έχω στο μυαλό μου. Για να καταλάβετε, αυτά που έχω σε λίστα αναμονής με πηγαίνουν άνετα μέχρι τα 50 μου.

Πως νιώθεις όταν διαβάζεις τις κριτικές για τα βιβλία σου, θετικές και αρνητικές; Όλη αυτή η δημοσιότητα συνηθίζεται;

Ας με πουν ψώνιο, αλλά η δημοσιότητα μου αρέσει. Σου δίνει έναν ευρύ κύκλο φίλων, αλλά και «εχθρών». Άλλωστε χωρίς αυτούς η ζωή θα ήταν βαρετή. Δε γίνεται να σου λένε όλοι γύρω σου πόσο καλός είσαι. Έχω μάθει να αντιμετωπίζω αρνητικές κριτικές και σε αυτό με βοήθησε η επαφή μου με το θέατρο στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Πολύ πρόσφατα έλαβα και την πρώτη μου αρνητική κριτική- ότι είναι ένα βιβλιαράκι, ότι έπρεπε να διανέμεται δωρεάν και ότι δεν είναι κωμωδία.

Έτσι το εξέλαβε ο συγκεκριμένος αναγνώστης. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η γενική αίσθηση. Αν πιαστείς και πάρεις προσωπικά τις αρνητικές γνώμες την έκατσες τη βάρκα. Παίρνεις αυτά που μπορεί να σε βοηθήσουν από τα αρνητικά σχόλια (δε μπορεί, κάπου θα είχαν κ ένα δίκιο) και συνεχίζεις να κάνεις αυτό με το οποίο έχεις μεράκι. Και εννοείται ότι γίνομαι τύπου παγώνι όταν διαβάζω θετικές κριτικές. Κυρίως όταν μου λέει ο κόσμος ότι γέλασε.

Κλέαρχος Σταματουλάκης

Συμβουλές για newbies συγγραφείς; Έχεις να δώσεις καμία;

Γράψε. Ό,τι σου ρθει, όπως σου ρθει. Θα το διορθώσεις μετά. Απλώς. Γράψε. Τώρα. Ξεκινά! Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Μετά εμπιστέψου τον «επιμελητή» σου, όποιος κι αν είναι αυτός, αλλά καλύτερα να είναι κάποιος με σχετική εμπειρία. Θα πάρει το διαμαντάκι σου, θα αφαιρέσει την σκόνη και θα το κάνει να λάμψει.

Ποια η γνώμη σου για τον κόσμο του βιβλίου; Εκδοτικούς, βιβλιοπωλεία, Bookstagrammers, αναγνώστες. Αν μπορούσες θα άλλαζες κάτι;

Μακάρι να είμασταν παραπάνω οι αναγνώστες, αυτό νομίζω ότι θα άλλαζα. Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα είναι ακόμα αρκετά μικρό. Ίσως έχει αρχίσει να μεγαλώνει λίγο λίγο, αλλά συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει μικρό. Θα ήθελα περισσότερα μικρά, χουχουλιάρικα και cozy βιβλιοπωλεία. Με το bookstagram άρχισα να έχω επαφή μετά την κυκλοφορία του βιβλίου κι ανακάλυψα έναν νέο υπέροχο κόσμο. Κάνετε υπέροχη δουλειά! Σκέφτηκα κι εγώ να το κάνω… αλλά δε το βλέπω σύντομα.

Κλέαρχος Σταματουλάκης

Εάν μπορούσες, τι θα έλεγες στον νεότερο εαυτό σου για να τον βοηθήσεις στο συγγραφικό του ταξίδι; Του τύπου στερνή  μου γνώση να σε είχα πρώτα φάση!

Ότι τα παραμύθια που του έλεγαν οι γιαγιάδες του, η Δόμνα τα πιο κλασσικά και η Ποπήκα κάποια χιώτικα, αλλά και κάποια δικά της, θα ήταν η βάση για να ξεκινήσει κι αυτός το γράψιμο. Γενικά, όμως, δεν θα του έλεγα και πολλά, γιατί αν το έκανα η Κοιμωμένη μπορεί να μην έβγαινε ποτέ όπως είναι τώρα, κι αυτό δε θα το ήθελα. Ίσως να του έλεγα ότι το όνειρό του να δει το δικό του κείμενο να γίνεται βιβλίο θα γίνει πραγματικότητα.

Μίλησε μας για το νέο σου βιβλίο. Υπάρχει κάτι νέο στα σκαριά;

Το νέο και πρώτο μου βιβλίο είναι «Η Εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή. Είναι ένα αντιπαραμύθι, είναι δηλαδή η ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης 30 χρόνια μετά και η ίδια η Κοιμωμένη, λίγο μεταλλαγμένη. Δεν θα διαβάσει κανείς την ερωτική ιστορία μιας εύθραυστης πριγκίπισσας, αλλά μίας ροκ βασίλισσας που είναι έτοιμη να κόψει κώλους για να πάρει εκδίκηση.

Στα σκαριά… σαν ιδέα βασικά, υπάρχει η συνέχεια της Κοιμωμένης, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των φιλενάδων της (Χιονάτη, Κοκκινοσκουφίτσα, Σταχτοπούτα, Μπελ). Πιο άμεσα έρχεται η Κανέλα, μια κωμωδία με μια δόση περιπέτειας και κατασκοπίας. Και μετά έχουμε ένα βιβλίο ψυχολογίας που ελπίζω να ολοκληρωθεί σύντομα.

Κλέαρχος Σταματουλάκης

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Κλέαρχε για αυτήν την όμορφη συνέντευξη. Σου εύχομαι τα καλύτερα και μακάρι να δούμε το νέο σου βιβλίο σύντομα. Θέλεις να διαβάσεις την κριτική μου για το βιβλίο “Η εκδίκηση της ωραίας κοιμωμένης” του Κλέαρχου Σταματουλάκη; Θα την βρεις ΕΔΩ.

Μέχρι την επόμενη φορά να διαβάζεις και να χαμογελάς

Αθανασία

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *