Μαρία Κάλλας Για Πάντα * Νάντια Στανσιοφ

Μαρία Κάλλας Για Πάντα της Νάντια Στανσιοφ εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος. Πριν αρκετούς μήνες είχα δει στο Instagram του εκδοτικού το συγκεκριμένο βιβλίο και είχα εκφράσει την επιθυμία μου να το διαβάσω. Με ενθουσίαζε η φωνή και το έργο της Μαρίας Κάλλας και ήθελα να μάθω περισσότερα για αυτήν. Με μεγάλη μου χαρά λοιπόν δέχτηκα το βιβλίο.

Περίληψη του βιβλίου:

Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο της, η Μαρία Κάλλας παραμένει η πιο ξακουστή και συναρπαστική από όλες τις ντίβες. Παρ’ όλο που πολλά έχουν γραφτεί για την Κάλλας την πριμαντόνα, την τέλεια μάγισσα στη σκηνή και την τραγική ερωμένη του Αριστοτέλη Ωνάση, αυτή είναι η πρώτη αφήγηση της Μαρίας ως γυναίκας από κάποια που ήταν πολύ κοντά της. Η Στάνσιοφ, για χρόνια φίλη της, μοιράζεται αναμνήσεις της Μαρίας που έδινε αυτοσχέδια κοντσέρτα με επιτυχίες των Μπιτλς και μεξικάνικες μπαλάντες, της Μαρίας που λιμοκτονούσε για να συμμορφωθεί με την εικόνα της διασημότητας αλλά που έψελνε διθυράμβους για ένα πιάτο μακαρόνια.

Όταν η Μαρία υπέστη την απώλεια του αγαπημένου της Αριστοτέλη Ωνάση, η Νάντια τη βοήθησε να ξεπεράσει την απογοήτευση και τον θυμό της και να βρει παρηγοριά στις όμορφες ελληνικές παραλίες και σε ξενοδοχεία ανά τον κόσμο. Στις δικές της θερμές αναμνήσεις η Στάνσιοφ προσθέτει τις γνώσεις των φίλων της Μαρίας, των συναδέλφων της, της αδελφής της, που δεν είχε επί μακρόν μιλήσει, ακόμη και των αντιπάλων και εχθρών της. Η εικόνα που αναδύεται διεγείρει την περιέργεια, είναι εξοργιστική, φέρνει σε αμηχανία και είναι απίστευτα γοητευτική.

Μαρία Κάλλας Για Πάντα

Δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό που διάβασα. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι γραμμένο από μια συνεργάτιδα και φίλη της Μαρίας Κάλλας. Όλα τα περιστατικά και γεγονότα που γράφει μέσα είναι συγκλονιστικά. Το πόσο ευάλωτη και ευαίσθητη ήταν η αυτή η μεγάλη ντίβα δεν μπορεί να γραφτεί με λόγια. Προβλήματα από την παιδική της ηλικία, τα κόμπλεξ και οι ανασφάλειες της, οι άνθρωποι που την εκμεταλλεύτηκαν και την πλήγωσαν. Πόσο τραγικό είναι να σε γνωρίζει και να σε αγαπάει τόσο πολύ σχεδόν όλος ο κόσμος αλλά στην πραγματικότητα να είσαι τόσο μόνος.

Και ο έρωτας; πόσο ξεδιάντροπος ο Ωνάσης. Η συμπεριφορά του απέναντι της ήταν εξευτελιστική και άκαρδη και αυτή εκεί… να τον αγαπάει μέχρι το τέλος. Να θυσιάσει τα πάντα για χάρη του. Πόσο άκαρδος μπορεί να είναι ένας άνθρωπός; Τελικά ισχύει αυτό που λένε ότι τα χρήματα και η δόξα δεν φέρνουν την ευτυχία. Δεν νομίζω αυτή η ταλαντούχα γυναίκα να ένιωσε ποτέ την αγάπη στην αληθινή της υπόσταση. Ήθελε τόσο πολύ να την αγαπάει κάποιος που δεν την ένοιαζε πως θα γινόταν αυτό. Απλά ήθελε να νιώθει ότι είναι σημαντική για κάποιον.

Μαρία Κάλλας Για Πάντα

Δεν γνώριζα ότι είχε προβλήματα με την φωνή της και την καριέρα της. Ήξερα ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν αρκετά δύσκολα αλλά όχι έτσι όπως τα περιγράφει η συγγραφέας και φίλης της. Είναι εξοργιστικό πόσο την εκμεταλλεύτηκαν και την πόνεσαν εν ζωή και πόσο την καταπάτησαν μετά θάνατον. Τα σπίτια της και τα υπάρχοντα της λεηλατήθηκαν και πουλήθηκαν. Ακόμα και οι κουρτίνες του σπιτιού της. Και μετά… όλα αφέθηκαν απλά να ξεχαστούν και να ερημώσουν. Όλοι πάντα ήθελαν κάτι από την Μαρία, να την κάνουν χίλια κομμάτια δεν θα τους έφτανε. Κι όμως στο τέλος τα κατάφεραν. Ένα μόνο δεν κατάφεραν όσο και αν προσπάθησαν. Να αμαυρώσουν την μνήμη και το ταλέντο της.

Χίλια ευχαριστώ στις εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος για το υπέροχο αυτό βιβλίο που διάβασα. Ήταν η πρώτη φορά που διάβαζα βιογραφία και μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία τους και θα πρέπει να τους συγχαρώ για τα βιβλία και τις επιλογές τους. Μπορείς να διαβάσεις την κριτική μου για το βιβλίο Άνθρωποι και ξωτικά της Σέλμα Λαγκερλέφ, ΕΔΩ.

Μέχρι την επόμενη φορά να διαβάζεις και να χαμογελάς

Αθανασία

1 Comment

  1. Μαριάμ 29 Απριλίου 2020 at 03:49

    I like biographies. Especially when it comes to great artists with a strong personal life like Maria Callas. It looks like an interesting book and I will buy it to read. Thank you for your informative comments so that I too have a picture of what I am going to read. I will also send you my review when I read it .

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *