Μηνάς Τσαμπάνης

Μηνάς Τσαμπάνης. Τον θυμάστε ποιός είναι; Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών από τις εκδόσεις εκδόσεις Ανάτυπο. Το είχα διαβάσει τον προηγούμενο μήνα και είχαμε κάνει και έναν διαγωνισμό για το βιβλίο του. Κάπου εκεί και ενώ διάβαζα το βιβλίο σκέφτηκα “Τι καλά που θα ήταν να μαθαίναμε και κάτι παραπάνω για τον κάθε συγγραφέα που διαβάζουμε!”. Όποτε και έκανα την σκέψη μου πράξη και ελπίζω να σας αρέσει. 10 ερωτήσεις από τον μέγα συγγραφέα Μηνά Τσαμπάνη λοιπόν. Απολαύστε!

  1. Ποιος / ποια είσαι; (Μπορείς να περιγράψεις τον εαυτό σου όπως θέλεις. Σοβαρά ή χιουμοριστικά)

Ονομάζομαι Μηνάς Τσαμπάνης. Είμαι αποκλειστικός νοσοκόμος και συγγραφέας! Όταν δεν βοηθώ τους ασθενείς μου, γράφω για σούπερ ήρωες, ταξιδιώτες του διαστήματος και εραστές που νικούν το χρόνο και τις δυνάμεις του σκότους. Γράφω επίσης στίχους για τραγούδια (ψάχνω συνθέτη για μελοποίηση οπότε όποιος ενδιαφέρεται… εδώ είμαστε J) και προσπαθώ να ξεπεράσω μια μικρή αναπηρία στο δεξί μου χέρι έτσι ώστε να μπορέσω να σκιτσάρω ξανά.

2. Γιατί συγγραφέας; Πες μας την δική σου ιστορία πλιζ!

Ήμουν δεκατεσσάρων χρονών (μπορεί και δεκαπέντε). Δούλευα στο αρτοποιείο Τσίκρης. Κατά τη διάρκεια ενός διαλλείματος, άκουσα στο ράδιο το ζειμπέκικο Αρχίζω Πόλεμο από τη Καίτη Γαρμπή. Τότε άρχισα να φαντάζομαι έναν κοκκινοφορεμένο μικρό μαυρομάλλη.

Όταν γύρισα στο σπίτι, είδα το πρώτο επεισόδιο της σειράς Sailor Moon. Μετά το τέλος του επεισοδίου, πήρα ένα τετράδιο και έφτιαξα το πρώτο μου τεύχος του Sing Hikious.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου βιβλίο, Ο Πλανήτης του Χαμένου Παραδείσου. Για αυτό το βιβλίο, ο διοικητής μου με ανάγκασε να περάσω ψυχολογική εκτίμηση. Ένιωσα πολύ άσχημα και ταπεινωμένος. Το 2016 κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό Andy’s Publishers. Πολύ σύντομα όμως θα κυκλοφορήσει το reboot αυτού του βιβλίου.

Το 2015-16 έγραψα τη Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών. Το 2017, οι Εκδόσεις Ανάτυπο το κυκλοφόρησαν. Πρόκειται για το καμάρι μου και σαν πωλήσεις αλλά και σαν ιστορία.

Δέκα ερωτήσεις για σένα μέγα συγγραφέα μου

3. Περιέγραψε μου μια καθημερινή συγγραφική σου ρουτίνα, όταν γράφεις ένα νέο βιβλίο.

Γράφω μια με δύο σελίδες την ημέρα. Μετά τις περνάω από μια σούμα για τα συντακτικά/ορθογραφικά λάθη ή για το πώς θα μπορούσα να εμπλουτίσω το κείμενο.

4. Από όλα σου τα βιβλία, πιο αγάπησες έναν τσικ παραπάνω και γιατί;

Μέχρι στιγμής, η Θλιμμένη Πριγκίπισσα είναι το καμάρι μου γιατί μέσω αυτής της ιστορίας προσπαθώ να περάσω ένα μήνυμα ως το τι σημαίνει να αγαπάς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

Για τον Χικς, θα σας πω μετά από κάποια χρόνια όταν ολοκληρώσω την ιστορία του.

5. Ποια είναι τα συγγραφικά σου όνειρα; Τι θα ήθελες δηλαδή να κάνεις στο μέλλον;

Θα ήθελα να κυκλοφορήσω ένα βιβλίο με το οποίο θα δίνω συμβουλές στους φροντιστές των ασθενών με αναπνευστικές νόσους. Στα σχέδιά μου είναι να κυκλοφορήσω και μια ιστορία τρόμου.

Έξω από τα συγγραφικά, θα ήθελα να γράψω τραγούδια για λαϊκούς τραγουδιστές.

Δέκα ερωτήσεις για σένα μέγα συγγραφέα μου

6. Πως νιώθεις όταν διαβάζεις τις κριτικές για τα βιβλία σου, θετικές και αρνητικές; Όλη αυτή η δημοσιότητα συνηθίζεται;

Η αρνητική κριτική έχει στόχο να διορθώσει τον συγγραφέα και να τον κάνει καλύτερο. Αυτές τις κριτικές οι οποίες στηρίζονται με επιχειρηματολογία, της αφουγκράζομαι, εξυπακούεται.

Στις θετικές νιώθω την υποχρέωση να εξακολουθώ ή να βελτιώνομαι για να ευχαριστώ τους αναγνώστες μου όσο πιο πολύ μπορώ.

7. Συμβουλές για newbies συγγραφείς; Έχεις να δώσεις καμία;

Να προσέξουν πολύ που θα δώσουν το πόνημά τους. Να βεβαιωθούν ότι ο εκδοτικός τους θα φιλοτιμηθεί να προσέξει το κείμενό τους.

8. Ποια η γνώμη σου για τον κόσμο του βιβλίου; Εκδοτικούς, βιβλιοπωλεία, Bookstagrammers, αναγνώστες. Αν μπορούσες θα άλλαζες κάτι;

Θέλω να αποστείλω τη παράκλησή μου σε πάσα κατεύθυνση να δοθεί μια ευκαιρία στους Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού για να πούνε τις ιστορίες τους. Έχουμε πολλά να πούμε και εμείς! Και σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να υποβάλλω την ευγνωμοσύνη μου για εσένα και σε άλλους που μας έδωσαν αυτή την ευκαιρία!

Δέκα ερωτήσεις για σένα μέγα συγγραφέα μου

9. Εάν μπορούσες, τι θα έλεγες στον νεότερο εαυτό σου για να τον βοηθήσεις στο συγγραφικό του ταξίδι; Του τύπου στερνή  μου γνώση να σε είχα πρώτα φάση!

Μη ξεκινήσεις να γράφεις κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σου θητείας. Περίμενε να απολυθείς και μετά κάνε ότι θέλεις!

10. Μίλησε μας για το νέο σου βιβλίο. Υπάρχει κάτι νέο στα σκαριά;

Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης μόλις κυκλοφόρησε. Μια ευχάριστη, εύθυμη ιστορία, γεμάτη από στοιχεία shonen. Θυμάστε το κόμικ που σας ανέφερα πιο πριν; Το βιβλίο αυτό είναι η επίσημη εκδοχή του. Όσοι διαβάζουν κόμικς με σούπερ ήρωες, είναι φαν της Ε.Φ. και των μάνγκα, θα ξετρελαθούν από αυτή την ιστορία. Ο Κόκκινος Μαχητής έχει ακόμη δύο βιβλία για να ολοκληρώσει το ταξίδι του.

Στο άμεσο μέλλον όμως, σε κάνα χρόνο από τώρα,  θα κυκλοφορήσω το reboot του Πλανήτη του Χαμένου Παραδείσου. Ονομάζεται Αστρόπλοιο Αιωνιότητα: O Πλανήτης του Χαμένου Παραδείσου και θα λειτουργεί ως πρελούδιο του Κόκκινου Μαχητή της Γης. Αυτή η σειρά θα έχει ακόμη ένα βιβλίο, θα είναι μια space opera διλογία.

Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι τα βιβλία μου που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ανάτυπο ανήκουν όλα στο ίδιο φανταστικό σύμπαν και αυτός είναι και ο λόγος, επί πρωτίστως, για το reboot του Πλανήτη.

Μηνά, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτήν την ευκαιρία που μου έδωσες. Να κάνω στην σκέψη μου πράξη. Να ξεκινήσω αυτήν την στήλη και να ικανοποιήσω την περιέργεια μου (ως μέγα κουτσομπόλα!!!). Εύχομαι να καταφέρω να διαβάσω το νέο σου βιβλίο σύντομα. Διάβασε και την συνέντευξη του Βιβλιοφάγου Πυθαγόρα. Θα την βρεις ΕΔΩ. Είναι ωραίο να γνωρίζεις όσους θαυμάζεις έστω και με αυτόν τον τρόπο.

Μέχρι την επόμενη φορά να διαβάζεις και να χαμογελάς

Αθανασία

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *