Ντέμιαν * του Έρμαν Έσσε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, εκφράζεται το δύσβατο μονοπάτι της εφηβείας που όλοι καλούμαστε να βαδίσουμε. Ο συγγραφές περιγράφει τις δυσκολίες που συναντά ο νεαρός Σινκλέρ, καθώς προσπαθεί να γνωρίσει τον εαυτό του, να τον κατανοήσει και να ερμηνεύσει τις έννοιες του καλού και του κακού που από παιδί τις ακούει αλλά δεν μπορεί να τις επεξεργαστεί.
Σ’ αυτή την πνευματική του αναζήτηση, εμφανίζεται ο γοητευτικός Ντέμιαν, όπου γίνεται φίλος αλλά και μέντοράς του. Ο Έσσε μέσα από το βιβλίο του παρασύρει τον αναγνώστη σε μονοπάτια υπαρξιακού στοχασμού, φιλοσοφικών αναζητήσεων, αλλά και της ατομικής ψυχολογίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι στο βιβλίο κυριαρχεί έντονα το θρησκευτικό στοιχείο, αφού κεντρικό θέμα του έργου είναι η θρησκευτική υπαρξιακή προβληματική του ανθρώπου.
Ο Ντέμιαν, ωθεί τον φίλο του στην αναζήτηση και αμφισβήτηση των πραγμάτων μεταξύ καλού και κακού. Ο Σινκλέρ συνειδητοποιεί ότι για να καταφέρει να δομήσει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα πρέπει να αποδεχτεί το κακό μέσα του και να «σκύψει πάνω από τον σκοτεινό καθρέφτη για να δει το πρόσωπό του».
Ντέμιαν * του Έρμαν Έσσε
Μέσα στο βιβλίο, λοιπόν, ανιχνεύεται η ψυχοσύνθεση ενός έφηβου αγοριού ο οποίος έρχεται σε επαφή με τον Ντέμιαν. Ο Ντέμιαν ως μέντορας και φίλος του, τον καθοδηγεί και τον μυεί σε σκοτεινά μονοπάτια, όπου πάνω στο πρόσωπό του ο Σινκλέρ ανακαλύπτει τα πάθη του, τις αμφισβητήσεις του, τις σεξουαλικές του ορμές και επιθυμίες καθώς και την ανάγκη του για αγάπη και τρυφερότητα. Μέσω του Ντέμιαν απεγκλωβίζεται. Απελευθερώνεται. Έτσι λοιπόν, γίνεται πιο δεκτικός σε νέες πληροφορίες σχετικά με τον άνθρωπο, τη θρησκεία και τη ζωή.
Τέλος, η γραφή του Έσσε είναι όμορφη καθώς αναμειγνύεται με στοιχεία γερμανικού ρομαντισμού. Ο τίτλος έχει συμβολικό χαρακτήρα όπως επίσης φαίνεται και από το εξώφυλλο. Υπόσχομαι να διαβάσω κι άλλα βιβλία του Έσσε σύντομα.
Το πουλί βγαίνει από το αυγό παλεύοντας. Το αυγό είναι ο κόσμος. Αυτός που θέλει να γεννηθεί πρέπει να καταστρέψει τον κόσμο. Έρμαν Έσσε – Ντέμιαν
Πέρασε λίγος καιρός που δεν μπορούσα να σας γράψβ κριτική για τα βιβλία που διάβασα. Λίγο οι σπουδές, λίγο η δουλειά μου έφαγαν όλο τον χρόνο. Επέστρεψα όμως με την ελπίδα πως θα μείνω. Διάβασες τη προηγούμενη βιβλιοκριτική μου για το βιβλίο της Ζυράννας Ζατέλη; Θα τη βρεις εδώ.
Μέχρι την επόμενη φορά να περνάτε όμορφα και να διαβάζετε λογοτεχνία.
Μιχάλης