Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας του Όσκαρ Ουάιλντ

Με μεγάλη μου χαρά έχω να σας ανακοινώσω ότι πλέον στην οικογένεια μας διαβάζουμε και Όσκαρ Ουάιλντ. Σήμερα διαβάσαμε το βιβλίο “Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και είναι για σε kids friendly version. Ναι ναι, καλά ακούσατε! Σε διασκευή κατάλληλη για μικρά παιδιά από την Αργυρώ Πιπίνη. Έχω μπει στον πειρασμό να διαβάσω το κανονικό βιβλίο σύντομα.

Διαβάσαμε το βιβλίο σήμερα το απόγευμα και μαγευτήκαμε. Η εικονογράφος Γκάμπι Μπάρατσι, έχει κάνει εκπληκτική δουλειά. Η ζωγραφιές της και τα χρώματα που χρησιμοποιεί απλά καθηλώνουν το παιδικό αθώο βλέμμα. Απλά με τον πολύ ιδιαίτερο τρόπο της, καθοδηγεί το ενδιαφέρον του παιδιού εκεί που θέλει αυτή και το κείμενο. Δεν υπάρχουν περιττές λεπτομέρειες που να μπερδεύουν το παιδικό μυαλουδάκι. Όμορφα και απλά αλλά μαγικά.

Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας

Η ιστορία μιλάει για ένα άγαλμα που ενώ παλιά, όταν ήταν εν ζωή, ήταν ευτυχισμένος και δεν τον ένοιαζε τίποτα και κανένας. Πλέον όμως σαν άγαλμα εκεί ψηλά που βρίσκεται, βλέπει την κάθε λογής δυστυχία του κόσμου και η καρδιά του σπαράζει. Όταν φτάνει το χελιδόνι και νιώθει την θλίψη του αγάλματος, προσπαθεί να το βοηθήσει με κάθε τρόπο και να γίνει πάλι χαρούμενος. Αυτό έχει σαν συνέπεια να γίνονται άλλοι χαρούμενοι αλλά το ίδιο το χελιδόνι να χάσει την ζωή του. Σύμφωνα με το άγαλμα όμως, η αυτοθυσία για τον συνάνθρωπο σου είναι το σημαντικότερο από όλα και εννοείται πως δεν ζητάς αντάλλαγμα. Μόνο μέσω αυτής της αγνής πράξης θα ζεσταθεί πραγματικά η καρδιά σου.

Καμιά φορά αξίζει να χάσεις κάτι, γιατί κερδίζεις κάτι ακόμα πιο πολύτιμο

Αυτή η ιστορία είναι το ΜΟΤΟ της ζωής μου, αυτό που προσπαθώ να διδάξω στα παιδιά μου. Να είσαι ευγενικός και να βοηθάς με κάθε τρόπο και όπως μπορείς, χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα, γιατί μόνο τότε ζεσταίνετε το είναι σου και νιώθεις το νόημα της ζωής. Μόνο τότε είσαι πραγματικά ευτυχισμένος. Όταν βλέπεις το χαμόγελο στο πρόσωπο αυτού που υποφέρει. Πάντα λέω στον εαυτό μου για τον κύκλο του καλού. Εάν κάνω εγώ μια καλή πράξη και βοηθήσω κάποιον ίσως αυτός να κάνει το ίδιο για κάποιον άλλον και ο άλλος για τον επόμενο και πάει λέγοντας. Μπορεί ποτέ να μην φτάσει ξανά αυτή η δύναμη αυτού του κύκλου στα δικά μου χέρια αλλά τουλάχιστον ξέρω ότι έκανα την αρχή και αυτό μου φτάνει. Και επειδή τα παιδιά κάνουν ότι βλέπουν, προσπαθώ να κάνω το καλό 1000 φορές παραπάνω.

Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας

Επίσης κάτι τελευταίο… σε αυτό το βιβλίο “Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας” δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε με τα παιδιά για την δύναμη της ενσυναίσθησης, της αγάπης, της κατανόησης, του σεβασμού, της αυτοθυσίας και της αλληλοβοήθειας. Έννοιες πολύ σημαντικές που δύσκολα μπορούν τα μικράκια μας να κατανοήσουν και ακόμα πιο δύσκολα να πράξουν. Οπότε σαν μανούλα ή πατερούλης, μπορείς με τον τρόπο σου να παρουσιάσεις το βιβλίο όπως σας βολεύει και να επεκτείνεις τις συζητήσεις σας ανάλογα με τις αντοχές του παιδιού σου. Εμείς μιλήσαμε για την έννοια της αυτοθυσίας, διότι τους ήταν δύσκολο να κατανοήσουν ότι κάποιος κάνει κάτι χωρίς να έχει αντάλλαγμα. Είναι μια συζήτηση που συνεχίζεται και θα δούμε που θα μας φτάσει. Υπέροχο βιβλίο και αξίζει τα λεφτά του!!!

Διαβάστε και για το  “Το Θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον της ίδιας σειράς “Η Πρώτη μου Λογοτεχνία”  από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και μας γέμισαν μεγάλη χαρά.

Until next time … just keep reading to the children!

1 Comment

  1. Pingback: Ένα τελευταίο γράμμα * Αντώνης Παπαθεοδούλου - The Book Fairy

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *