Όσο τα παιδιά μου ήταν μικρά διαβάζαμε συχνά τα κλασσικά παραμύθια. Ένα από αυτά τα κλασσικά ήταν και η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας. Για κάποιον ιδιαίτερο λόγο (που πιστεύω ότι ισχύει για τα περισσότερα παιδάκια) τα παιδιά μου δεν ήθελαν να συνεχίσω να διαβάζω όταν φτάναμε στο κομμάτι με τον λύκο. Η λέξη κακός και ότι τρώει την γιαγιά και την Κοκκινοσκουφίτσα τα τρομοκρατούσε. Έψαχνα απεγνωσμένα ένα διάστημα να βρω κάποιο παραμύθι που να τον κάνει λιγάκι πιο καλό τον λύκο αλλά δεν έβρισκα κάτι που να βοηθούσε ιδιαίτερα. Μετά το ξεχάσαμε οικογενειακός και δεν τα πίεσα τα παιδιά να ακούσουν ξανά το παραμύθι. Μέχρι σήμερα!
Φέτος έπεσε στα χέρια μας το παραμύθι “Ο λύκος που έπεσε από το βιβλίο του” του Τιερί Ρομπερέχτ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο . Ο λύκος που λέτε σε αυτήν την ιστορία είχε ένα μικρό ατύχημα. Το βιβλίο του βρισκόταν στα ράφια της βιβλιοθήκης ενός μικρού κοριτσιού, αλλά καθώς τα ράφια ήταν φίσκα, το βιβλίο έπεσε και μέσα από αυτό έπεσε και ο λύκος. Τρομοκρατημένος και γεμάτος αγωνία προσπάθησε να μπει ξανά στην θέση του αλλά από τον φόβο του δεν θυμόταν την σελίδα ακριβώς και έτσι δεν τα κατάφερε τελικά. Μέσα στο δωμάτιο του κοριτσιού υπήρχε και ένας γάτος….μπορείς λοιπόν να φανταστείς πόσο γρήγορα χτυπούσε η καρδιά του λύκου από τον φόβο του. Έκανε πολλές προσπάθειες να τρυπώσει σε διάφορα άλλα βιβλία αλλά οι ήρωες των παραμυθιών τον πετούσαν έξω κακήν κακώς. Μέχρι που κατάφερε στο τέλος και μπήκε επιτέλους σε ένα βιβλίο, γλίτωσε και από τον γάτο και η χαρά του ήταν μεγάλη. Την στιγμή που πήρε μια ανάσα ανακούφισης άκουσε κάποιον να κλαίει…ένα κορίτσι με κόκκινο παλτό. Καθώς ο λύκος μας ήταν καλός θέλησε να την βοηθήσει ….. και εκεί αρχίζει η ιστορία του Λύκου και της Κοκκινοσκουφίτσας.
Αυτή η μικρή γλυκιά ανατροπή στο τέλος, βάζει τα παιδικά μυαλουδάκια να σκεφτούν αλλιώς το παραμύθι και ενώ η ιστορία είναι η κλασσική ιστορία του Λύκου και της Κοκκινοσκουφίτσας κάτι την κάνει πιο ανάλαφρη. Η αποδοχή της διαφορετικότητας και η σημασία της φιλίας είναι πολύ βασικές αρχές που πρέπει να διδάσκονται από νωρίς στα παιδιά και αυτό το βιβλίο δίνει μια εισαγωγή σε αυτές τις έννοιες και την σημασία τους. Νομίζω πως αυτό το παραμύθι θα βοηθήσει τα παιδάκια σας να αντιληφθούν αλλιώς τον ρόλο του “κακού” στα παραμύθια και να σκέφτονται στην συνέχεια πως παρόλο που κάποιος έχει μια “ταμπέλα” δεν σημαίνει ότι ισχύει κιόλας. Πρέπει να μπεις στον κόπο να γνωρίσεις τον άλλον και να κρίνεις μόνος σου. Τουλάχιστον έτσι το σκεφτήκαμε εμείς την ώρα που το διαβάζαμε. Εσείς;
Until next time… just keep reading