Ο βάλτος των χαμένων ψυχών της Susanne Jansson από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ήταν το βιβλίο που είχα μαζί μου στο ταξίδι μας στην Κύπρο. Ήθελα βλέπεις να έχω μαζί μου ένα κομμάτι της κρύας Σουηδίας. Και όντως μου έκανε παρέα. Όπως πάντα άλλωστε όλα τα αγαπημένα βιβλία. Είναι στανταράκι αυτό.
Υπόθεση: Τρομερά πράγματα συνέβαιναν ανέκαθεν στον βάλτο πλάι στο χωριό Μοσµάρκεν της Βόρειας Σουηδίας. Απ’ τα βάθη του χρόνου αναδύεται ο θρύλος για τις ανθρωποθυσίες στους θεούς που οι κάτοικοι του χωριού απέθεταν σ’ αυτόν και τις οποίες ο βάλτος κρατούσε αναλλοίωτες στη λάσπη του.
Αυτόν τον υγροβιότοπο θέλει να µελετήσει η Ναταλί στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, γι’ αυτό εγκαθίσταται στο Μοσµάρκεν. Ο βάλτος την τροµάζει µα και την έλκει µε µια αόρατη δύναµη, και τα όσα γνωρίζει για τα µυστικά του δεν περιορίζονται σε απλά επιστηµονικά δεδοµένα. Μια νύχτα, µετά από µια φθινοπωρινή καταιγίδα, βρίσκει στις όχθες του έναν άντρα αναίσθητο, µε τις τσέπες του γεµάτες νοµίσµατα – όπως ακριβώς στις αρχαίες ανθρωποθυσίες. Κάποιος έχει σκάψει έναν τάφο στον βάλτο ο οποίος την επόµενη µέρα εξαφανίζεται. Η αστυνοµία αναλαµβάνει δράση και δεν αργεί ν’ ανακαλύψει πως στον χώρο θάβονται πτώµατα για περισσότερο από µια δεκαετία. Είναι ο βάλτος που καλεί τους νεκρούς ή το κακό πηγάζει από τους ανθρώπους;
Ο βάλτος των χαμένων ψυχών
Λοιπόν… το διάβασα! Το διάβαζα και περίμενα … περίμενα πολύ! Αλλά ο ενθουσιασμός δεν ήρθε παρά μόνο στο τέλος. Είχε ένα σασπένς που σε κρατούσε σε όλη την διάρκεια του βιβλίου αλλά με πολλά ανεβοκατεβάσματα στην ένταση. Κάπου χανόταν η ένταση και με χαλούσε. Βέβαια, εννοείται πως το διάβασα όλο γιατί σκεφτόμουν “που το πάει η συγγραφέας;”. Και για μια ακόμα φορά αυτό το πείσμα μου να μην αφήνω μισά βιβλία, αποδείχτηκε σοφό. Είχε πολλές ανατροπές και σε εκείνα τα σημεία ένιωθες ότι κάτι γίνεται.
Προσωπικά σκεφτόμουν το ανθρώπινο μυαλό. Πόσο ωραία χρησιμοποιεί η συγγραφέας το ψυχολογικό κομμάτι, τις επιπτώσεις του μετατραυματικού σοκ και πως απλά ο εγκέφαλος “διαγράφει” τα πάντα για να επιβιώσει ο άνθρωπος. Πόσα παιχνίδια μπορεί να παίξει και πως λειτουργεί για να σε προστατέψει. Η Ναταλί δεν θυμάται τίποτα από την παιδική της ηλικία, από την ημέρα που έγινε το μεγάλο κακό. Ο εγκέφαλος της απλά έχει κρύψει τις πληροφορίες για το καλό της ή μήπως όχι;
Ο βάλτος των χαμένων Ψυχών
Είχε περιγραφές από βαλτότοπους, οι οποίες με φρίκαραν λιγάκι να πω την αλήθεια, καθώς ζω στην Σουηδία και με έκανε να αναρωτηθώ εάν όντως υπάρχουν τέτοια μέρη. Απόλυτα ατμοσφαιρικό και περιγραφικό. Κάποιος που δεν ζει εδώ, θα πιστεύει σίγουρα ότι όλη η Σουηδία είναι κάπως έτσι. Εεεεε έτσι είναι νομίζω! Φρικάρεις λιγάκι με την υπερβολική φύση. Πολλές φορές ειδικά το φθινόπωρο και τον χειμώνα το τοπίο γίνεται creepy και τρέμεις να περπατάς έξω. Αν βλέπεις τα InstaStories μου κάτι θα έχεις καταλάβει από την φρίκη που ζω κάθε μέρα.
Κάτι όμως με χαλούσε και μέχρι και σήμερα δεν έχω καταλάβει τι μπορεί να είναι. Ίσως έχω διαβάσει πολλά βιβλία σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας και στα στάνταρ μου είναι πολύ υψηλά. Ίσως εάν το διάβαζα στα σουηδικά να ήταν αλλιώς γιατί πολλοί λένε ότι κάτι χάνεται στην μετάφραση. Ο βάλτος των χαμένων Ψυχών της Susanne Jansson έχει πάρει αρκετά καλές κριτικές στην Σουηδία και την θεωρούν μια πολλά υποσχόμενη συγγραφέα.
Ο βάλτος των χαμένων Ψυχών
Προσωπικά βάζω στο βιβλίο 3 αστεράκια γιατί με κράτησε μέχρι το τέλος και μου έδωσε μεγάλη “χαρά” στις τελευταίες του σελίδες. Επίσης μου θύμισε να είμαι πάντα σε επιφυλακή όταν περπατάω μέσα στα δάση. Σε αυτήν την φάση θα σου πρότεινα να διαβάσεις και την κριτική μου για το βιβλίο της Τόνιας Λαλούση “Η πτώση“. Είναι ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστορήματα που ναι μεν γεμίζουν το εγκληματικό δαιμόνιο αλλά και το ρομαντικό μας επίσης. Επίσης δεν μπορώ να αντισταθώ στον Πέτρο, τον ήρωα του βιβλίου της Τόνιας. Διάβασε το και θα καταλάβεις τι εννοώ.
Μέχρι την επόμενη φορά να διαβάζεις και να χαμογελάς!
Αθανασία