Πέρα Δώθε της Χριστίνας Πουλίδου

Πέρα Δώθε της Χριστίνας Πουλίδου. Είναι το βιβλίο που διάβασα πρόσφατα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η ιστορία ξετυλίγεται στις αρχές του 19ου αιώνα. Κεντρικοί χαρακτήρες είναι τα μέλη της οικογένειας Χωρέμη. Μια οικογένεια που γλιτώνει το 1822 από τη σφαγή της Χίου και με πείσμα και επιμονή χτίζει ένα καινούριο σπιτικό στη Σύρο.

Πρόσφυγες από κάθε γωνία της Μεσογείου μαζεύονται στο νησί και η ζωή του καθενός αποτελεί ένα νήμα της συνολικής πλέξης της ιστορίας μας. Η οικογένεια Χωρέμη ασχολείται με το εμπόριο και την ακτοπλοΐα. Οι οικονομικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής επηρεάζουν άμεσα τις ζωές των ηρώων του βιβλίου.

Τα μέλη της οικογένειας, ο Στέφανος και η Σμαράγδα, ο Άλκης και η Ελένη, ο Ζαννής και ο Αντώνης, ο Χαρίλαος και η Ευδοξία εξελίσσονται παράλληλα με τον τόπο. Γάμοι, έρωτας, ταξίδια, αλλά και μια τραγωδία σημαδεύουν αυτή την οικογένεια. Με αποτέλεσμα ένα ατέρμονο πέρα δώθε να κινεί τους ήρωες μας.

Πέρα Δώθε της Χριστίνας Πουλίδου

Το Πέρα Δώθε της Χριστίνας Πουλίδου, είναι ένα βιβλίο που όχι μόνο αναφέρεται σε προηγούμενο αιώνα, μα μοιάζει και σαν να γράφτηκε σε προηγούμενο αιώνα. Η ιδιομορφία της γλώσσας που στην αρχή με ξένισε, στην πορεία τη θεώρησα ως και απαραίτητη για την ποιοτικότερη κατανόηση της ιστορίας, αλλά και στην καλύτερη εναρμόνιση με το χωροχρονικό περιβάλλον του βιβλίου.

Οι ήρωες με τις ομορφιές της ψυχής, μα και με τα πάθη τους με συντρόφευαν σε κάθε σελίδα. Αγωνιούσα για την έκβαση της ζωής τους. Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα. Από την μία καταφέρνει να ακολουθήσει την πορεία μιας οικογένειας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τον Ελληνισμό κατά το 19ο αιώνα. Από την άλλη αποτυπώνει με ακρίβεια τις δράσεις στον εμπορικό τομέα, εξηγώντας παράλληλα τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο τους στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία.

Πάρε την ευκαιρία να διαβάσεις τις βιβλιοκριτικές μου άλλη μια φορά. Θα τις βρεις όλες μαζεμένες στην βιβλιογωνίτσα μου ΕΔΩ. Θα χαρώ πάρα πολύ να διαβάσω τα σχόλια σας.

Μέχρι την επόμενη φορά σας χαιρετώ!

Εύη

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *