Περηφάνια και προκατάληψη της Τζέιν Όστεν

Περηφάνια και προκατάληψη της Τζέιν Όστεν. Πραγματικά δεν υπάρχει κάτι να πω για αυτό το βιβλίο. Είχα χρόνια που το είχα στην λίστα με τα αδιάβαστα. Δεν μπορούσα όμως με τίποτα να αποφασίσω σε ποια γλώσσα θα το ξεκινούσα. Τελικά ο κλήρος έπεσε στην μητρική του γλώσσα, τα αγγλικά. Για την ακρίβεια αγόρασα αυτό το βιβλίο από την σειρά The Penguin English Library Edition of Pride and Prejudice by Jane Austen από την σελίδα του Book Depository.

Τόσο κλασσικό και βαρύ. Τόσο δύσκολο και εκτός εποχής. Η μητρική του γλώσσα ήταν μεγάλη υπόθεση για το βιβλίο αυτό. Η απόφαση μου αυτή ίσως και να το έσωσε, διότι δεν χάθηκε η μαγεία του στην μετάφραση. Ξέρεις, λίγο πολύ όλα όσα μεταφράζονται χάνουν κάτι από το ύφος τους. Απλά δεν μπορείς να μεταφράσεις τα πάντα. Τέλος πάντων….

Περηφάνια και Προκατάληψη

Δεν θα σχολιάσω την υπόθεση στο Περηφάνια και προκατάληψη της Τζέιν Όστεν διότι παρά είμαι φεμινίστρια για να απολαύσω το όνειρο των τότε γυναικών να παντρευτούν κάποιον πλούσιο. Αλλά θα βγάλω το καπέλο στην Ελισαμπεθ Μπένετ που δεν έπεσε με την πρώτη στην πρόταση γάμου του κυρίου Ντάρσυ. Αν και μετέπειτα τα γεγονότα και οι καταστάσεις θα τους φέρουν πιο κοντά. Σταδιακά η περηφάνια του ενός και η προκατάληψη του άλλου θα γκρεμιστούν και θα ανθίσει τελικά η αγάπη.

Να κάνω το λάθος να συγκρίνω την ταινία με το βιβλίο. Εννοείται πως παρέλειψαν κομμάτια λιγάκι βαρετά για τα δεδομένα της ταινίας. Πρόσθεσαν όμως πιο τολμηρές σκηνές όπως ένα χάδι, ένα άγγιγμα του φορέματος της Τζέιν και ένα φιλί από το ζευγάρι Ντάρσυ και Ελίσαμπεθ. Και τα λόγια του στην ταινία ήταν τόσο ρομαντικά που έψαχνα το βιβλίο να τα βρω και απογοητεύτηκα. Είναι από τις φορές που ξεγελιέσαι με την ομορφιά της ταινίας.

“You have bewitched me body and soul. And I love…I love…I love you. I never wish to be parted from you from this day on.” -Mr. Darcy

Δεν είμαι ειδική στην κλασσική λογοτεχνία και ούτε θα ήθελα να γίνω. Δυσκολεύομαι αρκετά να πάρω την απόφαση να διαβάσω κάποιο από τα must κλασσικά βιβλία αυτού του είδους αλλά το προσπαθώ. Έχω κάπου μια λίστα με όλα όσα θέλω να διαβάσω. Δυστυχώς δεν το βλέπω να γίνεται σύντομα. Μάλλον φταίει το γεγονός ότι έχω δει τις ταινίες πρώτα και τώρα ξέρω τι γίνεται.

Ένα ακόμα κλασσικό (όχι όμως τόσο παλιό) βιβλίο είναι και Οι γέφυρες του Μάντισον του Ρόμπερτ Τζ. Ουώλλερ από τις εκδόσεις Ωκεανίδα . Χρόνια ολόκληρα ήθελα να διαβάσω και το κατάφερα. Είναι ένα ακόμα βιβλίο που το συγκρίνω με την ταινία και θα βρεις την άποψη μου στο άρθρο μου ΕΔΩ.

Μέχρι την επόμενη φορά να διαβάζεις και να χαμογελάς

Αθανασία

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *