Τα Μπλουζ του Δολοφόνου

Κατά καιρούς με ρωτάτε που βρίσκω τόσα ελληνικά βιβλία στην Σουηδία. Κάνω την καβάτζα μου κάθε καλοκαίρι, φτιάχνω μια βαλίτσα με βιβλία και τσουκου τσούκου παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής και εγώ έχω ένα χαμόγελο ευτυχίας στα χείλη μου. Άλλες φορές μου στέλνουν αγαπημένα πρόσωπα και φίλοι πακετάκια με βιβλία γιατί με λυπούνται και η ευτυχία μου μεγαλώνει ένα τσικ παραπάνω. Και από αυτά τα βιβλία τα κρατάω για ειδικές περιστάσεις, όπως για τα ταξίδια μας. Στο φετινό οδικό μας ταξίδι προς Ελλάδα διάβασα το βιβλίο “Τα Μπλουζ του Δολοφόνου” toy Ray Celestin από τις Εκδόσεις Διόπτρα.  Μεγάλο βιβλίο αλλά πολύ ιδιαίτερο.

Το βιβλίο είναι εποχής. Σικάγο 1928. Γκάνγκστερ, πλούσιοι και φτωχοί, ποτοαπαγόρευση, ντετέκτιβ και το κακό συναπάντημα. Μια δολοφονία, μια εξαφάνιση και μια προδοσία. Όλα δείχνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους αλλά κάτι δεν ταιριάζει. Δύο ιδιωτικοί ντετέκτιβ, ένας αστυνομικός φωτογράφος και ένας τζέντλεμαν προσπαθούν να βρουν την άκρη του μπλεγμένου νήματος. Ποιος θα φανερώσει την διαφθορά και την προδοσία στον κόσμο των κακοποιών; Ποιος θα τολμήσει να φωτίσει την κόλαση που επικρατεί στην πόλη;

Ξεκινώντας το βιβλίο, στις πρώτες κιόλας σελίδες, μου έδωσε την αίσθηση ότι με κρατάει από το χέρι και με οδηγεί στο παρελθόν με σταθερά και βέβαια βήματα. Πάντα με ενδιέφερε το παρελθόν και ειδικά το Σικάγο και η Νέα Ορλεάνη. Τα βουντού και η Τζαζ και οι γκάνγκστερ και οι φυλετικές διαφορές. Οι περιγραφές του συγγραφέα σε ταξιδεύουν με τα λόγια, σαν κινηματογραφική ταινία και τα παρακολουθείς όλα αναπαυτικά σαν θεατής στο σινεμά με τα ποπ κορν στο χέρι. Περιγραφικός και γλαφυρός λόγος αλλά χωρίς να σε κουράζει. Μπορεί το βιβλίο να θεωρείται μυθιστόρημα αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ιστορικά γεγονότα λιγάκι τροποποιημένα ώστε να προσαρμόζονται στην πλοκή του.  Αυτό που με εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο, είναι ότι στο τέλος του βιβλίου ο ίδιος ο Ray Celestin αναλύει και μας εξηγεί τα ιστορικά γεγονότα και για ποιόν λόγο έχει επιλέξει να τα τροποποιήσει. Με αυτόν τον τρόπο σε βοηθάει να κατανοήσεις ακόμα περισσότερο το βιβλίο.

“Τα Μπλουζ του Δολοφόνου”  είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ενώ καταλαβαίνεις την πλοκή του, ίσως και το τέλος του, δεν θέλεις να το παρατήσεις. Και για ποιόν λόγο να το αφήσεις δηλαδή; Μαγεύεσαι από την ιστορία, την δύναμη του χρήματος και την αίσθηση της προδοσίας. Όλα για το χρήμα και την εξουσία. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία, δολοφονίες, πορνεία,ρατσισμός, βία και ασυδοσία. Η αρχή του κακού με το νοθευμένο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Πως άρχισαν όλα και πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Ενώ διαβάζεις αισθάνεσαι φόβο, φρίκη και αηδία αλλά κάπου εκεί μέσα οι ήρωες του βιβλίου σου δίνουν μια ελπίδα. Χαμογελάς γιατί διαβάζεις για ανθρώπους που δεν λαδώνονται, δεν φοβούνται, τους οδηγούν οι αξίες τους και θέλουν να πράξουν το σωστό και το δίκαιο. Τζέντλεμεν με όλη την σημασία της λέξεως. Και μαγεύεσαι… απλά! Στο τέλος κρατάς το βιβλίο στα χέρια σου, με το στόμα ανοιχτό σαν χάνος, το βλέμμα της αγελάδας από το σοκ και προσπαθείς να επανέλθεις στο παρόν όσο πιο ομαλά μπορείς!!!

“Τα Μπλουζ του Δολοφόνου” είναι ένα μεγάλο, βαρύ βιβλίο που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα και ίσως κάπου μέσα σου παρακαλάς να ζούσες τότε. Βάζω 4 λαμπερά αστεράκια στο βιβλίο του Ray Celestin  και δίνω υπόσχεση ότι σύντομα θα διαβάσω και το πρώτο του βιβλίο.

Until next time … just keep reading!

1 Comment

  1. Pingback: Ταραγμένα νερά της Χρύσας Σπυροπούλου - The Book Fairy

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *