Ταραγμένα νερά της Χρύσας Σπυροπούλου

Δεν σας έχω πει! Η καταγωγή μου είναι από ένα χωριό κοντά στην Λίμνη της Δοϊράνης στον Νομό Κιλκίς. Όταν λοιπόν είδα στην κεντρική σελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο ότι υπάρχει ένα βιβλίο που διαδραματίζεται εκεί ακριβώς που μεγάλωσα, ένιωσα περήφανη. Το όνομα αυτού είναι ” Ταραγμένα Νερά ” της Χρύσας Σπυροπούλου και είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.

Η υπόθεση έχει ως εξής. Η Σάρα είναι γνωστή συγγραφέας / σεναριογράφος και πάρα μα πάρα πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος. Οι σχέσεις της γενικότερα είναι τεταμένες και προβληματικές, τόσο στην οικογένεια όσο και οι ερωτικές. Άλλοι ήθελαν να την εκμεταλλευτούν και άλλοι την εκμεταλλεύονταν.  Άλλοι για τα χρήματα και άλλοι για το ταλέντο της. Μέχρι που μια μέρα εξαφανίζεται. Έτσι ξαφνικά, χάνεται σε μια πρωινή της βόλτα στις όχθες της λίμνης Δοϊράνης, που τόσο αγαπούσε. Η έρευνα του αστυνόμου Αλέκου Ηλιού, αποδεικνύει πόσο παρεξηγημένη ήταν από τον περίγυρό της και πως όλοι τους θα μπορούσαν να την δολοφονήσουν. Ο καθένας τους για τους δικούς του υποχθόνιους λόγους.

Ταραγμένα νερά της Χρύσας Σπυροπούλου

Διαβάζοντας το βιβλίο της κας Σπυροπούλου ένιωσα περίφανη, όπως είπα και παραπάνω. Αρχικά γιατί το μέρος στο οποίο μεγάλωσα έγινε και το κύριο μέρος όπου διαδραματίζεται η πλοκή ενός βιβλίου. Δεν είναι και λίγο. Μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι όπως το παρουσιάζει η συγγραφέας. Με ξενοδοχεία, εστιατόρια και πολύ κόσμο αλλά είναι ένα πανέμορφο μέρος. Εξάλλου είπαμε ότι είναι μυθιστόρημα το βιβλίο της. Είναι όμως έτσι όπως το ονειρευόμαστε ότι κάποια μέρα θα γίνει εάν το αγαπήσει ο κόσμος λίγο παραπάνω. Χωρίς την δολοφονία βέβαια!

Η συγγραφέας περιπλέκει με μεγάλη μαεστρία το κουβάρι των υπόπτων. Είναι όλοι τους άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Άνθρωποι σαν και μας με τα πάθη και τις αμαρτίες μας. Όλοι είναι ένοχοι και πιθανοί δολοφόνοι. Η Σάρα δεν είχε καλές σχέσεις με κανέναν, καθώς ήταν πολύ ιδιαίτερος άνθρωπός με τις ιδιοτροπίες της και αυτό την έκανε αντιπαθητική σε πολλούς. Συγχρόνως όμως το μοναδικό της ταλέντο την έκανε να τραβάει τα πλίθοι σαν μαγνήτης. Ο Ηλιού και η βοηθός του η Γεωργίου, έχουν μια πολύ δύσκολη εξιχνίαση στα χέρια τους. Η συμπεριφορές των κοντινών της ανθρώπων, μας βάζει σε σκέψεις και πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να υποψιάζεται έντονα κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Εκείνη την ίδια στιγμή όμως η συγγραφέας έκανε την ανατροπή.

Υπάρχουν βέβαια και τα προφανή και εύκολα του βιβλίου. Κάποιες στιγμές ένιωσα ότι σίγουρα είχα βρει τον δολοφόνο. Αλλά στο τέλος συνειδητοποίησα πως όλα ήταν τέλεια προμελετημένα. Στο τέλος του βιβλίου απλά ενώνεις όλα τα κομμάτια και τα κενά που βρήκες και εκείνη την στιγμή αναφωνείς το γνωστό “αααααααα για αυτό το έκανεεεεεε” μέσα στον κόσμο που σε κοιτάει λες και είσαι ο τρελός της παρέας. Μην στεναχωριέσαι δεν είσαι ο μόνος. Φταίει το ομιχλώδες σκηνικό  στο βιβλίο ” Ταραγμένα νερά “.

Ταραγμένα νερά της Χρύσας Σπυροπούλου

Αυτό που αγάπησα πάνω από όλα στο βιβλίο ” Ταραγμένα νερά “, εάν δεν το έχεις καταλάβει ήδη δηλαδή, είναι η περιγραφές της αγαπημένης μου λίμνης, τις Μουριές και τα 1000 δέντρα, τις Σέρρες και την Θεσσαλονίκη. Με λίγα λόγια μου ξύπνησε άθελα ή και ηθελημένα ποιος ξέρει, πολλές αναμνήσεις για τον τόπο που μεγάλωσα. Οι γλαφυρές περιγραφές της για τα τοπία και την φύση γενικότερα, είναι μαγευτική σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Νιώθεις πως βρίσκεσαι εκεί και αυτό και μόνο με αναγκάζει να της βάλω 4 αστεράκια!

Ένα ακόμα βιβλίο που σε κάνει να ζήσεις κάθε λέξη και να νιώσεις που βρίσκεσαι εκεί μέσα στο ίδιο το σκηνικό είναι και το βιβλίο  «Τα Μπλουζ του Δολοφόνου» toy Ray Celestin από τις Εκδόσεις Διόπτρα.  Διάβασε την κριτική μου για Τα Μπλουζ του Δολοφόνου  και δεν θα χάσεις. Αξίζει να το διαβάσεις!!!

 

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *