“Το αίνιγμα της κερασόπιτας”

Κοιτάζοντας το εξώφυλλο του βιβλίου “Το αίνιγμα της κερασόπιτας”  από τις εκδόσεις Διόπτρα, μου προκαλεί ένα περίεργο συναίσθημα. Ο δε τίτλος μου γαργαλάει την περιέργεια. Την συγγραφέα, Βάσια Ακαρέπη δεν την γνώριζα καθόλου. Η περιγραφή που δίνεται στο τέλος του βιβλίου απλά σε προκαλεί και εγώ τρελένομαι να δέχομαι προκλήσεις. Ένα βιβλίο που πραγματικά διάβασα σε ένα 24ωρο και δεν ήθελα να τελειώσει.

Η Έλλη, είναι μια κοπέλα σαν όλες τις άλλες. Μια κοπέλα που παλεύει για την ζωή της και τον έρωτα όπως όλοι μας κάποια στιγμή χάνεται στην καθημερινότητα και τα ανούσια πράγματα. Περνάνε οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια και δεν τολμάει να πάρει τα ηνία της ίδιας της ζωής, μέχρι εκείνο το βράδυ. Εκείνο το βράδυ που ξυπνάει από τον λίθαργο και λέει φτάνει. Θα φτιάξει μια “μηλόπιτα” και αυτήν την φορά θα την πετύχει. Μα πως θα τα καταφέρει αφού δεν τρώει γλυκά από μικρό παιδί; κάτι με μια απόπειρα δηλητηρίασης με ένα γλυκό, θυμός και μίσος…πολύ μίσος!

Αποδέχεται μια κληρονομία, μιας ξεχασμένης θείας από την Κεφαλονιά, για να τελειώνει μια για πάντα με το νησί αλλά όλα θα τελειώσουν υπό έναν όρο. Να φτιάξει έξι συνταγές γλυκών από το σημειωματάριο ζαχαροπλαστικής της θείας Μάρθας και μετά μπορεί να κάνει ότι θέλει με την κληρονομιά. Μα γιατί γλυκά; γιατί αυτή; τι θέλει και την βασανίζει πάλι από την χώρα των νεκρών; Η Έλλη δεν τρώει γλυκά, δεν βάζει ζάχαρη στον καφέ, δεν ξέρει τι θα πει γλύκα. Η ιδέα και μόνο της ζάχαρης στο στόμα της της προκαλεί αναγούλα. Και μόλις φτάνει στο νησί αρχίζει το κυνήγι του θησαυρού. Γνωρίζει τον Μάνο, τον Ανδρέα, την Αγγελική και την Ευγενία. Και στα μάτια όλων υπάρχουν σύννεφα και μυστικά….πολλά μυστικά καλά κρυμμένα στα βάθη του μυαλού τους. Μαζί θα ενώσουν τα κομμάτια και μαζί θα λυτρωθούν. Όλοι!

Η συγγραφέας με μεγάλη επιτυχία μας ταξιδεύει σε δύο διαφορετικές στιγμές. Το παρελθόν και το παρόν. Και μέσα από τα γλυκά της Έλλης γνωρίζουμε τους ήρωες του βιβλίου. Τα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, που δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα. Το κουτσομπολιό και ο φόβος της περιθωριοποίησης αυτών που δεν υποκλίνονται στα πρέπει της κοινωνίας. Και τα μυστικά….αχ αυτά τα μυστικά! Καταστρέφουν αθώες ψυχές!  ένα βιβλίο με τρομερές ανατροπές και ένα συνταρακτικό τέλος που σε καθηλώνει και σε βάζει σε σκέψεις. Τι είναι πιο σημαντικό στην ζωή μας; Η αποδοχή της κοινωνίας με κάθε τίμημα ή η αλήθεια που λυτρώνει;

Δίνω 4 αστεράκια στο βιβλίο γιατί έτσι θέλω…

Until next time…..keep reading!

 

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *