Το χρυσό κλουβί Καμίλα Λάκμπεργ

Το χρυσό κλουβί Καμίλα Λάκμπεργ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το συγκεκριμένο βιβλίο είχε γίνει μεγάλο MUST στην Σουηδία, υπήρχε παντού. Κάτι ανάλογο έγινε και στην Ελλάδα. Είναι μια γνωστή συγγραφέας με ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ και πολύ αναγνωρισμένη στην Σκανδιναβία.

Η υπόθεση;

Η Φέι μοιάζει να τα έχει όλα: έναν τέλειο σύζυγο, μια πολυαγαπημένη κόρη και ένα πολυτελές διαμέρισμα στην καλύτερη περιοχή της Στοκχόλμης. Όμως σκοτεινές αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία σ’ ένα γραφικό ψαροχώρι, τη Φιελμπάκα, τη στοιχειώνουν και νιώθει όλο και περισσότερο σαν φυλακισμένη σε χρυσό κλουβί.
Κάποτε ήταν μια δυνατή και φιλόδοξη γυναίκα, πριν τα παρατήσει όλα για τον σύζυγό της τον Τζακ. Όταν διαπιστώνει πως εκείνος την απατά, ο κόσμος της Φέι γκρεμίζεται και μένει εντελώς ξεκρέμαστη. Είναι κυριολεκτικά καταρρακωμένη, ώσπου αποφασίζει να πληρώσει τον Τζακ με το ακριβές αντίτιμο της προδοσίας του, με τη δίκαιη εκδίκησή της.
Το Χρυσό κλουβί είναι ένα γενναίο μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που τη χρησιμοποίησαν, την πρόδωσαν ώσπου να πάρει τη μοίρα στα χέρια της. Μια δραματική ιστορία εξαπάτησης, λύτρωσης και εκδίκησης.

Το χρυσό κλουβί

Αυτό το βιβλίο ίσως να μην είχε να κάνει με το γνωστό αγαπημένο μας ζευγάρι από την Φιελμπάκα αλλά δεν του λείπει τίποτα. Ίσως έχει και το κάτι παραπάνω που περιμέναμε από την Καμίλα. Ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα γεμάτο αλήθειες. Μιλάει για την γυναίκα που αφήνει τα όνειρα της, την εξυπνάδα της, τα σχέδια ζωής για έναν άνδρα. Μιλάει για τις τόσες χιλιάδες γυναίκες που έχουν πέσει “θύματα” στην κρυφή χειραγώγηση ενός αρσενικού με την ψευδαίσθηση της αιώνιας αγάπης. Η προδοσία πονάει περισσότερο από όποιον εξευτελισμό. Η προδοσία είναι το πιο δυνατό χαστούκι.

Η Φέι είναι η γυναίκα που ξύπνησε. Είναι η γυναίκα που έμαθε από τα λάθη της και κατάφερε να κάνει αυτό που ονειρεύονται τόσες και τόσες γυναίκες. Να πάρει εκδίκηση για όλα! Για το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της. Για αυτήν και για άλλες τόσες γυναίκες. Πήρε πίσω αυτά που της άξιζαν και ακόμα περισσότερα. Πήρε το αίμα της πίσω. Εξάλλου η ίδια η συγγραφέας αγωνίζεται για την εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών σε βάρος των γυναικών και όχι μόνο. Δεν θα ήταν δυνατόν να γράψει κάτι διαφορετικό.

Το χρυσό κλουβί

Ένα πολύ δομημένο έργο, με συναρπαστική πλοκή και αγωνία. Πολύ αγωνία! Και κάπου εκεί μέσα νιώθεις και μία ηθική ικανοποίηση που έστω και μέσα από ένα βιβλίο μια γυναίκα παίρνει την εκδίκηση της τόσο γλυκά και βασανιστικά. Δεν θα το χαρακτήριζα ψυχολογικό θρίλερ αλλά σίγουρα παίζει με τα νεύρα μας κι την ψυχολογία μας. Τα νεύρα κρόσσια δηλαδή.

Εάν είσαι φαν του σκανδιναβικού αστυνομικού και είσαι και γυναίκα πρέπει να το διαβάσεις. Αν είσαι και μία από αυτές τις γυναίκες πρέπει να ακόμα περισσότερο να το διαβάσεις. Μπορεί να μην μπορείς να κάνεις τα ίδια αλλά παίρνεις αυτήν την γλύκα της εκδίκησης. Ότι μπορεί να συμβεί!

Εάν σου έχει διαφύγει, θα πρέπει να διαβάσεις το Η καλή και η κακή της Άλι Λαντ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο τρόπος που γράφει η Άλι Λαντ είναι τόσο μα τόσο ρεαλιστικός που απλά φρικάρεις. Είναι σαν να έχεις μπροστά σου ένα 15χρονο παιδί και να στα λέει όλα. Ότι έχει βιώσει από την μέρα που γεννήθηκε μέχρι τώρα. Μπορείς να βρεις την κριτική μου ΕΔΩ.

Μέχρι την επόμενη φορά να διαβάζεις και να χαμογελάς!

Αθανασία

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *