“Το Κάστρο”

Μόλις τελείωσα το βιβλίο του! Ακόμα το μυαλό μου έχει φρέσκες τις εικόνες και τα συναισθήματα που γεννήθηκαν αυτές τις μέρες που το κρατούσα στα χέρια μου. Ακόμα πιο τέλειο και συναρπαστικό απο το πρώτο του βιβλίο, “Το Μίσος” (θυμήσου τι σου έγραψα για “Το Μίσος” εδώ). Μια ακόμα φορά που ο Βαγγέλης Γιαννίσης με εκπλήσσει ευχάριστα και γεμίζει την φαντασία μου με τρελές περιπέτειες. Ένα θα σε πω… Μετά το “Το Κάστρο” του Γιαννίση από τις εκδόσεις Διόπτρα, κοιτάω πλέον πάνω από τον ώμο μου για πιθανούς κακοποιούς και όλοι μα όλοι είναι πιθανοί ένοχοι. Έχω και σπρέυ πιπεριού μαζί μου για παν ενδεχόμενο γιατί ποτέ δεν ξέρεις….

Από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου ξεκινάει η δράση. Από τις πρώτες κιόλας λέξεις ξέρεις ότι δεν θα καταφέρεις να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης βρίσκεται στο κακό του το χάλι. Διαβάζεις και τον λυπάται η ψυχή σου και άθελα σου αναρωτιέσαι “τι σε έφταιξε ο άνθρωπος βρε καλέ μου Γιαννίση και τον ταλαιπωρείς έτσι;” Όλα είναι εναντίων του. Όλοι γύρω του πεθαίνουν και αυτός παλεύει με τους δαίμονες του, τις εμμονές του και την κακιά του μοίρα. Έχει χτυπήσει κόκκινα και χρειάζεται βοήθεια…τι βοήθεια όμως; Δεν θα πω περισσότερα για την πλοκή γιατί πραγματικά “Το Κάστρο” είναι  ένα εκπληκτικά ανατρεπτικό βιβλίο, το οποίο σε καθηλώνει και σε κρατάει στην τσίτα και στις 426 σελίδες του. Ακόμα και το τέλος του σε οδηγεί σε απανωτά ερωτηματικά. Πάλι καλά που υπάρχει το τρίτο του βιβλίο στα χέρια μου και θα μάθω σύντομα την συνέχεια.

Αυτό που δεν πρέπει να παραλέιψω να σας πω, είναι ότι ο Βαγγέλης Γιαννίσης είναι ένας συγγραφέας που τολμάει να αναλύσει μέσα απο στα βιβλία του τα “αγκάθια” της εποχής μας και πόσο μάλλον σε μία κοινωνία, όπως η σουηδική, όπου όλοι είναι φαινομενικά ευπρόσδεκτοι αλλά συγχρόνως κανείς δεν είναι. Εν ολίγοις δείχνει “τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο”. Στο πρώτο βιβλίο “Το Μίσος” τολμησε να γράψει για το έντονο και συνεχώς αυξανόμενο κίνημα του φυλετικού ρατσισμού στην κοινωνία της Σουηδίας, το οποίο είναι πλέον τρομακτικό. Τώρα στο βιβλίο “Το Κάστρο“, ο Γιαννίσης κατάφερε να περιγράψει εύστοχα ένα άλλο νέο είδος ρατσισμού, εξίσου έντονο, όχι μόνο στην Σουηδία πιστεύω, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον ρατσισμό με κριτήριο το φύλο των ανθρώπων, ειδικά στα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα στην αστυνομία. Είναι έντονο το συναίσθημα της αδικίας στους γυναικείους ήρωες του βιβλίου για αυτήν την ρατσιστική συμπεριφορά, αλλά ακόμα πιο έντονο το πείσμα τους να μην αποδεχτούν το κατεστημένο. Η μάχη είναι μεγάλη και ακόμα δεν υπάρχει καθαρός νικητής. Σαν γυναίκα ένιωσα ότι έδωσε μια γροθιά στο κατεστημένο εκ μέρους μου ο συγγραφέας και το καταχάρηκα! Τρέξε να το διαβάσεις και δεν θα χάσεις!

Until next time……just keep reading!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *