“Το Μίσος”

Επιτέλους ήρθαν! Τα βιβλία που περίμενα με μεγάλη αγωνιά ήρθαν από την Ελλάδα στα χέρια μου. Βλέπεις, όταν τα έστειλαν οι Εκδόσεις Διόπτρα στο πατρικό μου στην Ελλάδα, το πακέτο ήταν σαν να μιλούσε στην μαμά μου. Αυτή με την σειρά της αναγνώρισε το περιεχόμενο του δέματος και τα κράτησε αιχμάλωτα στην πατρίδα λιγάκι ακόμα. Ήθελε λέει να τα ρίξει μια ματιά. Αλλά τα βιβλία δεν άντεξαν, ήθελαν να επιστρέψουν στον τόπο του “εγκλήματος”, στην Σουηδία και τα κατάφεραν. Τα βιβλία του ταλαντούχου νέου συγγραφέα Βαγγέλη Γιαννίση είναι πλέον στα χέρια μου και απολαμβάνουν την ελευθερία τους. Και ξεκινάω με το “Το Μίσος”, την αρχή του κακού!

Η αίσθηση οικειότητας που νιώθω καθώς διαβάζω το βιβλίο είναι τρομακτική. Γνωρίζοντας τα μέρη, τα μαγαζιά και τον τρόπο ζωής στην Σουηδία, με βάζει πιο δυναμικά στο πετσί του ρόλου και είναι σαν να παρακολουθώ τον επιθεωρητή Άντερς από μια απόσταση αναπνοής. Σαν να βρίσκομαι χιλιοστά από τον ώμο του και έχω την μαγική ικανότητα να ακούω τις σκέψεις του. Τόσο απλή και καλογραμμένη γραφή έχει χρησιμοποιήσει ο συγγραφέας. Σε βάζει στο παιχνίδι σχεδόν αμέσως και ρουφάς σελίδα μετά την σελίδα για να δεις τι θα γίνει. Απλά γίνεσαι ένα ενεργό κομμάτι της ιστορίας. Ακόμα και αν δεν ζεις στην Σουηδία όμως, οι περιγραφές του είναι τόσο γλαφυρές που δύσκολα δεν θα “ζήσεις” την ένταση του βιβλίου. Το μυαλό σου εξάλλου όταν θα διαβάζει αυτές τις σελίδες, είμαι σίγουρη ότι θα οργιάσει!

Οι πρωταρχικές εικόνες και τα σκηνικά που χρησιμοποιεί, είναι ήδη διαμορφωμένες μέσα στο μυαλό μου και απλά τοποθετώ τον ελληνικής καταγωγής Άντερς και την συνάδελφό του Μαρία στις θέσεις τους. Σαν πιόνια στην σκακιέρα έτοιμα για δράση. Και εκεί που λες ότι “Να σου τον πιάσανε τον δράστη” ο συγγραφέας στα γκρεμίζει όλα και σου κάνει το μυαλό ακόμα πιο μαρμελάδα. Όπως ζορίζεται ο ήρωας του βιβλίου να βρει τον ένοχο, έτσι θα ζοριστείς και εσύ. Ασυναίσθητα πρέπει να στύψεις και εσύ το μυαλό σου να βρεις την λύση. Να γίνεις ένα με το βιβλίο, το οποίο δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου! Το σασπένς και η αγωνία σε κυριεύουν στο έπακρο. Και πίστεψε με, όσο και αν προσπαθήσεις, δεν πρόκειται να βρεις τον δράστη πριν φτάσεις στο τέλος. Μιλάμε για μεγάλη αγωνία!

Τολμάει με μεγάλη επιτυχία να αγγίξει ένα μεγάλο αγκάθι της σουηδικής πραγματικότητας. Ένα κοινό μυστικό, που κανείς δεν τολμάει να παραδεχτεί φωναχτά. Το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα του ρατσισμού. Μέσα σε αυτό το βιβλίο, ζεις και εσύ την πίκρα και το μίσος του ρατσισμού και τον φόβο που βιώνουν οι μετανάστες σε μια κατά τα άλλα φαινομενικά “τέλεια” κοινωνία. Σε μια χώρα που δέχεται με μεγάλη χαρά του ξένους αλλά ποτέ δεν ενσωματώνει πλήρως στην κοινωνία της. Και ποιος καλύτερος για να σώσει την κατάσταση; ο Έλληνας (μα φυσικά) πανέξυπνος (εννοείται) επιθεωρητής Άντερς. Μια καυτή πατάτα που καίει πολλούς αλλά λίγοι έχουν τα κότσια να την πιάσουν με τα χέρια και πόσο μάλλον ελληνικά χέρια. Αυτό και μόνο το καθιστά άξιο να μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες.

Θα πρέπει να παραδεχτώ, με μεγάλη ικανοποίηση, ότι το “Το Μίσος”, βιβλίο ντεμπούτο του Βαγγέλη Γιαννίση, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους υπόλοιπους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας ανά τον κόσμο. Περιέχει πολύ γρήγορη και έξυπνη πλοκή, δράση, ένταση και συνεχόμενες γρήγορες εναλλαγές σκηνικού με  πολλούς πιθανούς ενόχους. Αν μπορούσα να δώσω μια λέξη για το βιβλίο αυτό, θα ήταν σίγουρα η “έκπληξη”, γιατί είναι το πρώτο του και έκανε βουτιά στα βαθιά με την πρώτη. Είμαι 100% σίγουρη ότι και τα επόμενα βιβλία του θα είναι εξίσου καλά (αν όχι καλύτερα) και ότι θα περιμένουμε πολλές ακόμα περιπέτειες του επιθεωρητή Άντερς στο μέλλον. Πλέον με μεγάλη υπερηφάνεια (για εμάς τους φανς του είδους τουλάχιστον) μπορούμε να λέμε ότι επιτέλους, έχουμε έναν αξιόλογο Έλληνα συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας. Stay tuned Αντερςφανς, για τα επόμενα λοιπόν!

Μέχρι την επόμενη φορά… να χαμογελάς γιατί σε πάει!

3 Comments

  1. Pingback: "Το Κάστρο" - The Book Fairy

  2. Pingback: "Ο χορός των νεκρών" - The Book Fairy

  3. Pingback: Τα βατράχια του Δημήτρη Σίμου - The Book Fairy

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *