Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας * Stefanie Stahl

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας της Stefanie Stahl και τις εκδόσεις Διόπτρα είναι ένα βιβλίο θαύμα για όποιον ψάχνει να βρει τον εαυτό του. Ήταν ένα βιβλίο που ήθελα πάρα πολύ να διαβάσω και σίγουρα θα είναι ένα βιβλίο που θα ξαναδιαβάσω σύντομα. Όποιος με παρακολουθεί τόσο εδώ στο blog όσο και στο Instagram, θα έχει καταλάβει πόσο αγαπώ τα βιβλία αυτοβελτίωσης και ανάπτυξης. Αυτό λοιπόν το βιβλίο ” Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας ” είναι πλέον ένα από τα αγαπημένα μου.

Η περιγραφή του στο οπισθόφυλλο

Οι πεποιθήσεις μας είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε την πραγματικότητα. Αρκεί μία μόνο στιγμή για να βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε παλιά συναισθήματα και αρνητικές πεποιθήσεις και αυτό επηρεάζει δραστικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αυτεπίγνωση συνήθως φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το σκοτεινό παιδί μέσα τους. Αν όμως αποδεχτούμε την ύπαρξή του, και μαζί μ’ αυτό τους φόβους, τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής, τη θλίψη και την απόγνωσή μας, τότε θα συμφιλιωθούμε μαζί του. 


Η ψυχολόγος Stefanie Stahl έχει αναπτύξει μία νέα, αποτελεσματική προσέγγιση για να «δουλέψουμε» με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Οι ασκήσεις του βιβλίου θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από παλιά ψυχικά μοτίβα, που οδηγούν σε αδιέξοδο τη ζωή μας και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά μας, ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να ζήσουμε ευτυχισμένοι. Ένα βιβλίο το οποίο δεν θα διαβάσεις μόνο μία φορά και θα σε συντροφεύει σε ολόκληρη τη ζωή σου.

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας

Συμφωνώ απόλυτα σε όλα όσα λέει στην περιγραφή του το βιβλίο. Δεν υπήρξε σημείο στο βιβλίο που να μην βρω ένα κομμάτι του εαυτού μου μέσα. Διάβαζα και έκανα τις ασκήσεις και σκεφτόμουν και πάλι από την αρχή. Πήγα από την μέση πάλι στα πρώτα κεφάλαια και πάλι στην μέση και στο τέλος και πάλι στην αρχή. Γιατί; γιατί ήθελα να κατανοήσω περισσότερο αυτά που διάβαζα. Κατάλαβα, σε ένα μικρό βαθμό, γιατί αντιδράω όπως αντιδράω σε κάποιες καταστάσεις. Κατανόησα και βρήκα μέσα μου γιατί νιώθω όπως νιώθω και σε ποιες φάσεις της ζωής μου. Γιατί νιώθω όπως νιώθω και τι περιμένω από τους συνανθρώπους μου, τόσο στον οικογενειακό \ φιλικό μου κύκλο όσο και γενικότερα με τους ανθρώπους. Πολλά γιατί απαντήθηκαν αλλά το δύσκολο κομμάτι είναι της αποδοχής και της εξέλιξης.

Όταν αποστασιοποιείσαι λιγάκι από το πρόβλημα, μπορείς να αναστοχαστείς καλύτερα τα συναισθήματα και τα προβλήματα σου.

Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν αρκετές ασκήσεις για να κατανοήσεις τα προβλήματα σου και να προσπαθήσεις να βρεις πως και γιατί γεννήθηκαν ώστε να τα αποδεχτείς και να συμβιβαστείς με το παρελθόν σου. Με το σκοτεινό παιδί. Όταν φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό βαθμό ειλικρίνειας με τον ίδιο σου τον εαυτό, φτάνεις στο σημείο που συνδέεις την σημερινή σου συμπεριφορά με με το σκοτεινό παιδί και τι σημαίνει αυτή η συμπεριφορά. Δηλαδή γιατί συμπεριφέρεσαι έτσι όπως συμπεριφέρεσαι. Εδώ να σημειώσω ότι αυτή η διαδικασία της ειλικρίνειας με τον εαυτό σου δεν είναι εύκολη. Εγώ χρειάστηκε να κλείσω το βιβλίο κάποιες φορές και να το αφήσω στην άκρη γιατί δεν μπορούσα να αποδεχτώ αυτά που είχα συνειδητοποιήσει. Όταν το δεχόμουν και ένιωθα οκ συνέχιζα.

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας

Κάπου εδώ, δηλαδή λιγάκι παρακάτω στο βιβλίο έρχεται το φωτεινό παιδί να σου δείξει πως η ζωή δεν είναι μαύρη και πως είναι στο χέρι σου να γίνει πιο φωτεινή. Είναι απλά τα πράγματα. Είσαι υπεύθυνος για την ευτυχία σου. Μόνος σου μπορείς να φτιάξεις την διάθεση σου. Και εδώ σε αυτό το σημείο του βιβλίου η συγγραφέας μας έχει ασκήσεις για να νιώθουμε χαρούμενοι. Όπως το σώμα μας έτσι και το μυαλό είναι ένας μυς, που σημαίνει ότι πρέπει να τον γυμνάζουμε συχνά γιατί αλλιώς γίνεται μαλθακός.

Πιάσε τον εαυτό σου στα πράσα όταν σκέφτεσαι αρνητικά και κάτι δεν σου αρέσει πριν γκρινιάξεις για παράδειγμα. Τι είναι αυτό που σε αναγκάζει να μείνεις εκεί που δεν σου αρέσει και δεν μπορείς να αλλάξεις; Ή μήπως είναι ότι σε βολεύει να γκρινιάζεις από το να κουνηθείς; Ακόμα και για να κουνήσεις το πόδι σου από το ένα σημείο στο άλλο χρειάζεται κόπο στην αρχή αλλά αξίζει τον κόπο.

Η αληθινή εγγύτητα γεννιέται μόνο από την αυθεντικότητα, την ειλικρίνεια και την ενσυναίσθηση.

Αυτό που μου άρεσε ακόμα πιο πολύ σε αυτό το βιβλίο, είναι ότι σου λέει ξεκάθαρα πως για να βελτιώσεις τον εαυτό σου πρέπει να σκεφτείς και τον συνάνθρωπό σου. Αν είσαι καλοπροαίρετος εσύ θα μάθει να είναι και ο διπλανός σου. Εάν συμπεριφέρεσαι με ενσυναίσθηση στον συνάνθρωπό σου, θα μάθει και αυτός να κάνει το ίδιο. Παίνεψε τον πλησίον σου όπως παινεύεις τον εαυτό σου, μίλα όμορφα και πάνω από όλα χαμογέλα. Κάποιες καταστάσεις είναι αδύνατον να τις αποφύγουμε αλλά δεν θα αλλάξει κάτι αν είμαστε έξαλλοι. Πάρε μια βαθιά ανάσα και πες στον εαυτό σου “Ναι. Έτσι έχουν τα πράγματα και θα περάσει. Φάση είναι και θα περάσει” και παίρνεις βαθιές αργές ανάσες. Δεν πιάνει πάντα αλλά και μια στις 10 να πιάσει κερδισμένοι βγαίνουμε.

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας

Με λίγα λόγια, είναι στο χέρι μας να απολαύσουμε την ζωή μας. Το παρελθόν είναι παρελθόν. Το μέλλον είναι άγνωστο. Και το παρόν; είναι μια στιγμούλα και αν δεν προσέξουμε, σε μερικά δεύτερα του δευτερολέπτου γίνεται εύκολα παρελθόν και δεν γυρνάει πίσω. Αυτό προσπαθώ να το θυμάμαι όποτε χάνω τον έλεγχο. Κάποιες φορές τα καταφέρνω και άλλες όχι. Αλλά είπαμε “Ναι. Έτσι έχουν τα πράγματα και θα περάσει. Φάση είναι και θα περάσει” και μην ξεχνάς να αναπνέεις αργά και βαθιά.

Εγώ σε αυτό το βιβλίο ” Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας ” της Stefanie Stahl βάζω 5 αστέρια γιατί με βοήθησε να κατανοήσω πολλά. Σίγουρα είναι από τα βιβλία που θα ξαναδιαβάσω αρκετές φορές και θα έχω σαν οδηγώ για την ενσυναίσθηση τόσο για τον εαυτό μου όσο και για τους ανθρώπους γύρω μου. Διάβασε επίσης το βιβλίο «Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι» του Άγγελου Ροδαφηνού . Ένα ξεκαρδιστικό αλλά με βαθύτερο νόημα για την αυτοβελτίωση μας βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε.

Μέχρι την επόμενη φορά να διαβάζεις και να χαμογελάς.

Αθανασία

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *