Το βιβλίο για το hygge * Meik Wiking

“Το βιβλίο για το hygge” του Meik Wiking από τον εκδοτικό οίκο Μίνωα, αποτελεί ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα βιβλία των τελευταίων μηνών. Αυτό συμβαίνει, γιατί είναι ένα σύγγραμμα που επιδιώκει να δώσει μια συνταγή για τη βελτίωση της ζωής των πολυάσχολων ανθρώπων της σύγχρονης και απαιτητικής κοινωνίας του σήμερα. Ο ελεύθερος χρόνος του καθενός από εμάς είναι λιγοστός έως ανύπαρκτος. Επομένως, παρατηρείται ένα “κυνήγι” ποιότητας και αναζήτησης που θα οδηγήσει σε ψυχική ηρεμία όχι μόνο κατά τον ελεύθερο χρόνο, μα για ολόκληρη τη μέρα.

Η λέξη hygge προέρχεται από την αγγλική λέξη hug και έχει να κάνει με το αίσθημα άνεσης, ζεστασιάς και εγγύτητας. Η σημερινή μας ευτυχία και κατ’ επέκταση οι σημερινές μας πράξεις καθορίζουν τις ελπίδες μας για το μέλλον. Λέξεις όπως ατμόσφαιρα, παρουσία, απόλαυση, ισότητα, ευγνωμοσύνη, αρμονία, άνεση, ανακωχή, εγγύτητα και καταφύγιο αποτελούν τα κυριότερα συστατικά του περιβόητου hygge. To ερώτημα είναι πώς να χτίσουμε τις ζωές έτσι ώστε να επιτρέψουμε στις κοινωνικές μας σχέσεις να ευδοκιμήσουν. Πώς να πετύχουμε τη χαλαρή, φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα της θαλπωρής και της φιλοξενίας;

Το βιβλίο για το hygge

Και τώρα πάμε στο hygge.. Μα τι είναι τέλος πάντων; Θα συνοψίσω δυο τρία πράγματα που αποκόμισα! Είναι το διάλειμμα από τις απαιτήσεις της υγιεινής ζωής, η χαλαρότητα στην πίεση. Είναι το γλύκισμα, το νόστιμο ρόφημα, το καλομαγειρεμένο φαγητό, το κανάκεμα του εαυτού μας μια στις τόσες χωρίς να φτάνουμε στην υπερβολή. Σαν να υπάρχει ένα αμαρτωλό συστατικό που προσφέρει τη νοστιμιά.

Και φυσικά αναρωτιέται κανείς, μα τι παραπάνω κάνουν αυτοί οι Δανοί πια; Και εδώ ας αφήσουμε τη θεωρία και ας πάμε στην πράξη. Καλή ισορροπία μεταξύ δουλειάς και κοινωνικής ζωής! Μα πώς; Hygge.. Μα πώς; Δίνοντας στην κάθε στιγμή την προσοχή που της αξίζει! Σπάζοντας τον όρο ευτυχία σε μικρά κομμάτια και προσπαθώντας να προσεγγίσουμε το κάθε συστατικό ξεχωριστά!

Το βιβλίο για το hygge

Εσείς αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο ευτυχισμένοι και πόσο ικανοποιημένοι είστε στη ζωή σας; Μα καλά, θα αναρωτηθείτε, η ευτυχία είναι κάτι το υποκειμενικό. Είναι δυνατόν ένα βιβλίο να αποκαλύψει όλα αυτά τα ερωτήματα; Όχι. Σίγουρα όχι. Αλλά θα συνδράμει ώστε να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι φέρνει ικανοποίηση στη ζωή μας!

Υ.Γ. Γυρνάτε απ’ τη δουλειά κουρασμένοι μια παγωμένη μέρα. Σκεφτείτε τι σας κάνει να νιώσετε πλήρεις; Πάρε την ευκαιρία να διαβάσεις τις βιβλιοκριτικές μου άλλη μια φορά. Θα τις βρεις όλες μαζεμένες στην βιβλιογωνίτσα μου ΕΔΩ. Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τα σχόλια σας.

Μέχρι την επόμενη φορά σας χαιρετώ!

Εύη

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *