Τυφλά Ψάρια * Δημήτρης Σίμος

Το καλοκαίρι του 2018, η φίλη Ιωάννα μου έκανε δώρο πολλά πολλά πολλά βιβλία. Τα οποία βιβλία ήταν και με προσωπική αφιέρωση από τους συγγραφείς. Προσωπική αφιέρωση για μένα. Δεν είχα και πολλά τέτοια. Το Δημήτρη Σίμο λοιπόν, τον γνώρισα μέσω της Ιωάννας. Διάβασα το πρώτο του βιβλίο Τα Βατραχια από τις εκδόσεις BELL και κόλλησα. Γιατί για να μπεις στο κλίμα της γραφής του Δημήτρη πρέπει να τα διαβάσεις τα βιβλία της σειράς “Σκοτεινά Νερά” από την αρχή . Και δεν υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσεις… Πριν λίγες ημέρες τέλειωσα το δεύτερο βιβλίο του Δημήτρη τα Τυφλά Ψάρια και δεν μπορώ να συνέλθω λέμε…..

Η υπόθεση;

Το άψυχο σώμα μιας νεαρής μητέρας ανακαλύπτεται στα βράχια της θάλασσας, δίπλα στην αλάνα του Φάρου. Ο αστυνόμος Καπετάνος καλείται να ξεμπλέξει το κουβάρι ενός φόνου που θα εμφανίσει μπροστά του ένα στοιχειωμένο παρελθόν. 
Ο υπόκοσμος βγαίνει από το σκοτάδι αναζητώντας μια θέση στο φως με ανταμοιβή το χρήμα.  Μυστικά αίματος μέσα στην οικογένεια. Αδελφικοί δεσμοί που καμουφλάρονται. Το φως μπορεί να δώσει τη λύση. Τα ψάρια πρέπει να τυφλωθούν, να χάσουν το πλεονέκτημα του καμουφλάζ.  Μια παράνομη ερωτική σχέση οδηγεί στην καταστροφή. Η προσπάθεια αναρρίχησης στα  ανώτερα κοινωνικά στρώματα θα αποτελέσει την αρχή για το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι χωρίς νικητή.

Τυφλά Ψάρια * Δημήτρης Σίμος

Το δεύτερο βιβλίο με τον αγαπημένο μου αστυνόμο Καπετάνο υπερέβει κάθε προσδοκία μου. Πολύ πιο δυνατό, ανατρεπτικό, καθηλωτικό μα πάνω από όλα σπαζοκεφαλίστικο. Η όλη υπόθεση είναι περίπλοκη και ο Καπετάνος με τους συνεργάτες του βρίσκουν στο τέλος τον δολοφόνο ή μήπως να πω δολοφόνους. Η σχέση του με την κόρη του, την πρώην γυναίκα και τους φίλους του τον κάνουν ακόμα πιο αγαπητό στα μάτια μου. Είναι πιο ανθρώπινος και πιο κοντά στην εικόνα που έχω εγώ για αστυνομικό του εγκληματολογικού. Δεν μπορώ να πω πολλά γιατί και η παραμικρή λεπτομέρεια θα σε βάλει σε σκέψεις καθώς το διαβάζεις και δεν το θέλω αυτό. Δεν θέλω να χάσεις την μαγεία του βιβλίου.

Μπορώ να πω όμως ότι είναι από τα βιβλία που δεν μπορείς εύκολα να διαβάσεις αν δεν είσαι 100% εκεί σαν ζωντανός θεατής της υπόθεσης. Είναι από τα βιβλία που δεν μπορείς εύκολα να αφήσεις στην άκρη, χωρίς τουλάχιστον να διαβάσεις ολόκληρο το κεφάλαιο. Είναι από αυτά που βγάζεις ήχους θαυμασμού και αγωνίας χωρίς να σε νοιάζει που είσαι σε ένα γεμάτο λεωφορείο και ο κόσμος σε κοιτάει. Είναι από αυτά τα βιβλία που ο συγγραφέας το κάνει επίτηδες όλο αυτό και γουστάρει που το καταφέρνει.

Τυφλά Ψάρια * Δημήτρης Σίμος

Η γραφή του Δημήτρη είναι μοναδική. Πρέπει οπωσδήποτε να δώσεις χρόνο στο μυαλό σου να μπει στον δικό του τρόπο σκέψης. Είναι τα πρώτα κεφάλαια σε κάθε βιβλίο και μετά είναι όλα εκπληκτικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μάθεις τον τρόπο σκέψης του και αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι. Εκεί που νιώθεις πως ξέρεις ποιος είναι ο δολοφόνος ή νομίζεις πως ξέρεις την συνέχεια, σου πετάει την ανατροπή και προσπαθείς να μαζέψεις το σαγόνι σου από τα πατώματα. Είναι από αυτά που βάζεις το μυαλουδάκι σου να δουλέψει και αυτό δεν κάνει ποτέ κακό. Ε;

Το πιο θετικό κομμάτι από όλα και χαίρομαι που το λέω, είναι πως βλέπεις τον Δημήτρη να εξελίσσεται συγγραφικά και σου δίνει την αίσθηση που η επόμενη φορά θα είναι ακόμα πιο εκπληκτική από την προηγούμενη. Πιστεύω ακράδαντα πως το 3ο βιβλίο της σειράς “Σκοτεινά Νερά”, που θα εκδοθεί τον Ιούνιο θα μας τρελάνει. Ελπίζω και εύχομαι μόνο να μην τον τρομοκρατήσουμε και μας αφήσει χωρίς τον Καπετάνο. Δεν νομίζω να το αντέξω…

5 ολόκληρα και ολόχρυσα αστέρια για τον συγγραφέα μας Δημήτρη Σίμο και κατ΄επέκταση στα βιβλία του. Διαβάστε την κριτική μου για Τα Βατράχια  και θα καταλάβεις τι εννοώ. Τα Βατράχια και τα Τυφλά Ψάρια πρέπει να μπει στην λίστα σου, αν δεν είναι ήδη.

Μέχρι την επόμενη φορά να διαβάζεις και να χαμογελάς!

Αθανασία

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *