Στην Ερημία με Χάρι – Ζυράννα Ζατέλη

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε το 1951 στο Σοχό Θεσσαλονίκης. Σπούδασε θέατρο και εργάστηκε ως ηθοποιός. Το εγκατέλειψε αρκετά γρήγορα καθώς η πραγματική της κλίση ήταν και είναι το γράψιμο. Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τα παρακάτω βιβλία:

  • Περσινή Αρραβωνιαστικιά
  • Στην ερημιά με χάρι
  • Και με το φώς του λύκου επανέρχονται
  • Ο θάνατος ήρθε τελευταίος
  • Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους κ.α.

Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Η Ζυράννα πάντα πιστή στο τρόπο γραφής της, δίνει έμφαση στο μεταφυσικό. Γράφει για να διαβάσει ότι έχει ζήσει. Μέσα από βελόνες που ταξιδεύουν, μασχαροκεφαλές που δίνονται ως δώρο, δάχτυλα παράξενα και διάφορες μεταμορφώσεις έρχεται σε επαφή με τον αναγνώστη και θέλει να δείξει ότι η λογοτεχνία είναι απλώς ένας ευγενής συμβιβασμός. Η αδυναμία της συγγραφέα σε επίπεδο κλασικής επεξεργασίας δεν μένει ασχολίαστη, αν και η γλώσσα της Ζυράννα Ζατέλη θα αναγνωριστεί από πολλούς ως το πιο δημιουργικό κομμάτι της γραφής της. Στοιχείο που εντοπίζεται εδώ είναι η δημιουργία ενός δισδιάστατου κόσμου όπου το πραγματικό συνυπάρχει με το ονειρικό, γεγονός που θα προκαλέσει στον αναγνώστη κόπωση. Θα μπορούσαμε λοιπόν να αναγνωρίσουμε στη συγγραφέα την ευκολία να διαπλέκει διάφορα χρονικά επίπεδα καθώς εισάγει διάφορα στοιχεία ονείρου και φαντασίωσης. Τέλος δεν πρόκειται για λογοτεχνία εξωπραγματική αλλά για μια μοντέρνα εκδοχή παραδοσιακών μυθοπλαστικών υλικών. Ο κόσμος της Ζατέλη δεν είναι συνηθισμένος ούτε είναι εύκολα προσβάσιμος, ένας τόπος ομίχλης και σκιών, αλλά είναι τόσο πρωτότυπος και μαγευτικός, έξω από τα καθιερωμένα της ελληνικής λογοτεχνίας παρόλο που το υλικό του είναι καθαρά ελληνικό, ίσως και ονειρικό: «από τα όνειρα συχνά παίρνω ιδέες, φωτίζομαι ή αλαφιάζομαι ευεργετικά από εικόνες, φράσεις ή συμβάντα εκεί μέσα». Ζυράννα Ζατέλη

Αυτά αγαπημένοι μου φίλοι, ελπίζω να σας άρεσε η πρώτη μου κριτική για το βιβλίο της Ζυράννας Ζατέλη. Βάζω 4 στα 5 αστεράκια στο βιβλίο της Ζυράννας Ζατέλη και υπόσχομαι σύντομα ότι θα διαβάσω κι άλλα βιβλία της. Θα χαρώ πολύ να τα πούμε στα σχόλια. Μέχρι την επόμενη φορά να περνάτε όμορφα και να διαβάζετε λογοτεχνία.

Σας φιλώ!!!

1 Comment

  1. Pingback: Κάτι χαμογελάει στις σκιές του Ηλία Φουντούλη - The Book Fairy

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *