Ανατολικός Άνεμος Δυτικός Άνεμος της Περλ Μπακ

Σου έχω πει ότι εγώ με την κλασσική λογοτεχνία έχω ένα θεματάκι. Νόμιζα πως όλα ήταν μαύρα και άραχνα, γεμάτα φυματίωση και θάνατο, ανεκπλήρωτους έρωτες και πίκρες. Όχι ότι έχω δίκιο βρε παιδί μου αλλά να λέμε του στραβού το δίκιο, κάπως έτσι είναι όλα. Μέχρι που διάβασα το ” Ανατολικός Άνεμος Δυτικός Άνεμος ” της Περλ Μπακ από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος και απλά το αγάπησα και τόσο η καρδιά όσο και το μυαλό ζητάνε και άλλο.

Δεν είμαι ειδικός στην κλασσική λογοτεχνία και δεν έχω σκοπό να γίνω. Γράφω από την καρδιά μου και την ταπεινή μου άποψη για ότι αγαπώ. Διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, ταξίδεψε το μυαλό μου στην Κίνα του 1930 (ίσως και λίγο πιο πριν), όπου οι κανόνες για τις γυναίκες ήταν αυστηροί και τα έθιμα απαράβατα. Κανονισμένοι γάμοι, παλλακίδες, η ανάγκη και και η αγωνία της γυναίκας να γεννήσει γιο και η θέση της στην κοινωνία. Όλα αυτά μέχρι που οι άντρες που ταξίδεψαν στην δύση για σπουδές γυρνάνε στην πατρίδα με νέες γνώσεις και πεποιθήσεις και κάποιοι έχουν μαζί τους … λευκές γυναίκες. Με μεγάλο αγώνα και ψυχολογικό πόλεμο, προσπαθούν να σπάσουν τα δεσμά τους από τα παλαιά ήθη και έθιμα και να γίνουν αποδεκτοί στην χώρα τους. Η δύναμη της αγάπης νικάει άραγε τα πάντα;

Ανατολικός Άνεμος Δυτικός Άνεμος

Η Kwei-Lan είναι μια Κινέζα από εύπορη οικογένεια. Αρραβωνιασμένη από την ημέρα που ήρθε στον κόσμο με κάποιον γόνο επίσης εύπορης οικογένειας. Εξιστορεί την παιδική της ηλικία και την προετοιμασία της για την συζυγική ζωή. Τις υποχρεώσεις της σαν γυναίκα απέναντι στους γονείς της, τους γονείς του άντρα της και τον ίδιο της τον σύζυγο. Μας περιγράφει την πορεία της από τον παλαιό τρόπο σκέψης στον καινούργιο. Τους φόβους της για τις αλλαγές που γίνονται στην χώρα της από τις δυτικές επιρροές.

Ένα πραγματικά μαγικό βιβλίο που δείχνει την θέση της γυναίκας σε 2 διαφορετικές περιοχές της γης, την Ανατολή και την Δύση και πως προσπαθούν αυτές να έρθουν πιο κοντά. Βάζω 5 αστεράκια στο βιβλίο  “Ανατολικός Άνεμος Δυτικός Άνεμος ” της Περλ Μπακ γιατί μου έδειξε πως υπάρχει μαγεία στην κλασσική λογοτεχνία, φτάνει να βρεις τα διαμαντάκια της. Άλλο ένα κλασσικό αλλά τέλειο βιβλίο είναι και το “Το χαμένο νησί” του Καραγάτση. Για δες το και αυτό!

Until next time … just keep reading!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *