Ιρέν του Πιέρ Λεμέρτ

Ιρέν του Πιέρ Λεμέρτ εκδόσεις Μίνωας. Ο ντετέκτιβ Καμίγ Βεροβέν έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά αποτρόπαιων δολοφονιών. Ακόμη από την πρώτη συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για ένα φριχτό και ιδιαίτερα διαφορετικό έγκλημα. Ανακαλύπτονται τα τεμαχισμένα πτώματα δύο γυναικών, τα μέλη των οποίων βρίσκονται τελετουργικά τοποθετημένα σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι. Δίπλα τους βρίσκεται ευδιάκριτο ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Στην πορεία γίνεται η ανακάλυψη κι άλλων φρικιαστικών και χωρίς αιτία  εγκλημάτων.

Ο Βεροβέν καταλαβαίνει ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν κατά συρροή δολοφόνο, που επιδιώκει να σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τους φόνους. Ο ντετέκτιβ αντιλαμβάνεται πανικόβλητος ότι η δική του ζωή αποτελεί ένα από τα δολοφονικά σενάρια του εγκληματία.

Ιρέν του Πιέρ Λεμέρτ

Πρώτη μου επαφή με τη γραφή του Lemaitre και υπάρχει πλήρης παραδοχή από την πλευρά μου ότι πρόκειται για έναν κορυφαίο δάσκαλο της υψίστης διαστροφής μιας και καταπιάνεται με τη βαρβαρότητα στην πιο κυνική της έκφραση.

Ο ειδικός, όπως αποδεικνύεται, στην παράνοια συγγραφέας τολμά την εγκλωβισμένη αφήγηση. Συνθέτει το βιβλίο του βασίζοντας την πλοκή των φόνων σε άλλα γνωστά αστυνομικά βιβλία.

Με τερατώδη εγκλήματα, φρικιαστικές εικόνες, ωμή βία είναι σαν να παίζει ένα εμετικό παιχνίδι με μέλη ανθρώπινου σώματος. Η σεξουαλική διαστροφή και το μακελειό δημιουργούν ένα εφιαλτικό τοπίο προμελέτης που παραπέμπει σε αληθινή τραγωδία.

Η τρομακτική βαρβαρότητα των δολοφονιών και η νοσηρή ικανοποίηση του δολοφόνου γεννούν απόγνωση στον αναγνώστη. O τρόμος των θυμάτων εκείνη την τελευταία στιγμή αφοπλίζει την ανθρώπινη λογική. Και μόνο στη σκέψη κόβεται η ανάσα.

Το αναπάντεχο τέλος μπορεί να σε πείσει ότι ο δολοφόνος δεν είναι ένα ψυχρό τέρας που μισεί τις γυναίκες; Είναι δυνατόν να είναι ένας δυστυχισμένος άντρας που έχει ως στόχο να τυραννάει τον εαυτό του μέσω των αποτροπιαστικών πράξεων του;

Ένα καταιγιστικό αστυνομικό θρίλερ, πλήρες σε ανατριχίλα που κατάφερε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης να με κάνει να το αφήσω στην άκρη, προκειμένου να επαναφέρω το μυαλό μου σε μια κατάσταση ισορροπίας, όχι γαλήνης.

Διάβασε και την προηγούμενη κριτική μου στο the book fairy, “Άλλαξε Ταχύτητα” της Dorthe Nors.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!

1 Comment

  1. Pingback: Απλά και δύσκολα της Ελένης Δημάκη - The Book Fairy

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *