Ο Μάλκολμ μεταμορφώνεται και γνωρίζει την άγρια ζωή των ζώων

Ο Μάλκολμ μεταμορφώνεται και γνωρίζει την άγρια ζωή των ζώων του David Baddiel από τις εκδόσεις Κέδρος. Το συγκεκριμένο βιβλίο μας το έστειλαν οι ίδιες οι εκδόσεις πέρσι το καλοκαίρι. Είχαμε αρκετά βιβλία να διαβάσουμε οπότε μας πήρε λιγάκι καιρό μέχρι να έρθει η σειρά του.

Η υπόθεση;

ΣΤΟΝ ΜΑΛΚΟΛΜ ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ. Το οποίο είναι πρόβλημα γιατί η οικογένειά του τα λατρεύει. Στο σπίτι τους έχουν πολλά ζώα. Αντιθέτως, ΔΕΝ έχουν πράγματα που αρέσουν στον Μάλκολμ. Όπως το λάπτοπ που ήθελε για τα γενέθλιά του. Το μόνο φωτεινό σημείο στον ορίζοντα είναι η εκδρομή της έκτης τάξης, για την οποία ο Μάλκολμ δεν περίμενε ότι θα έδιναν χρήματα οι γονείς του. Να όμως που βρίσκεται στο σχολικό λεωφορείο και κατευθύνεται προς… οχ, όχι. Μια φάρμα.

Στη φάρμα ο Μάλκολμ μαθαίνει πολλά για τα ζώα. Μαθαίνει πώς είναι πραγματικά να είσαι ζώο. Πώς είναι να είσαι διάφορα ζώα, μάλιστα… Αυτό τον κάνει να σκέφτεται διαφορετικά. Και να μιλάει διαφορετικά. Και να τρώει διαφορετικά. Και, ε, να μυρίζει διαφορετικά. Αλλά θα μπορέσει να γίνει πάλι όπως ήταν πριν;

Ο Μάλκολμ μεταμορφώνεται και γνωρίζει την άγρια ζωή των ζώων

Το βιβλίο Ο Μάλκολμ μεταμορφώνεται και γνωρίζει την άγρια ζωή των ζώων είναι για παιδιά από 11 ετών και πάνω. Εμένα τα δικά μου είναι 8 και 5. Επίσης δεν ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά ακόμα. Το εξώφυλλο όμως του βιβλίου τους κέντρισε το ενδιαφέρον και οι εικόνες του εσωτερικού φυσικά. Με ρωτούσαν συνέχεια “Μαμά τι λέει μέσα;”. Ξέρεις τι κάναμε τελικά όμως; Αποφασίσαμε να τους το διαβάζω εγώ κάθε βράδυ. Ένα κεφάλαιο ίσως και δύο κάθε βράδυ πριν τον ύπνο. Μας πήρε αρκετό καιρό να το τελειώσουμε καθώς ήταν αρκετά μεγάλο αλλά τα καταφέραμε.

Γελάσαμε, συζητήσαμε και αναρωτηθήκαμε. Ήταν ένα μαγικό βιβλίο. Κάθε περιπέτεια και κάθε αλλαγή στον καημένο τον Μάλκολμ ήταν για μας ένα μικρό ταξίδι στον κόσμο των ζώων. Ο αγώνας του όμως να γυρίσει πίσω στην ανθρώπινη μορφή του και οι φιλίες που έκανε σε αυτό το ταξίδι δίδαξε στα παιδιά την ενσυναίσθηση προς κάθε ζωντανή ψυχή στον κόσμο αυτό. Επειδή δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με λόγια δεν σημαίνει ότι δεν αξίζουν τον σεβασμό μας.

Ο Μάλκολμ μεταμορφώνεται και γνωρίζει την άγρια ζωή των ζώων

Το να διαβάζεις για τα παιδιά είναι κάτι που σε φέρνει κοντά στο παιδί σου. Το μαθαίνεις να φαντάζεται, να μαθαίνει νέες λέξεις, να επεξεργάζεται τις εικόνες και να μπορεί να εξιστορεί το ίδιο την πλοκή και τι κατανοεί. Το να μπορείς να γράφεις ιστορίες και παραμύθια για τα παιδιά είναι ένα χάρισμα. Θεωρώ πως είναι δώρο η ικανότητα να φτιάχνεις κάτι τόσο θαυμάσιο και μοναδικό. Αυτό που θα κάνει τα μικράκια να γελάσουν, να στεναχωρηθούν, να τρομάξουν ή να αγχωθούν. Και ο Μάλκολμ είναι ένα από αυτά τα βιβλία. Τα συνδιάζει όλα μαζί.

Ακόμα ένα παιδικό βιβλίο που αγαπήσαμε πολύ είναι ο κηπουρός της Νύχτας των Αδερφών Φαν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Εάν δεν γνωρίζεις τα βιβλία τους πρέπει να τα μάθεις. Γιατί; Γιατί η εικονογράφηση τους είναι εκπληκτική, μοναδική και υπέροχη. Οι ιστορίες τους είναι μαγικές και τρυφερές και σε αφήνουν πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη όταν κλείνεις το βιβλίο. Θα βρεις την κριτική μου και μερικές εικόνες από το βιβλίο ΕΔΩ.

Μέχρι την επόμενη φορά να διαβάζεις στα παιδιά και να χαμογελάς

Αθανασία

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *