“Ουρανόεσσα”

Είχα ακούσει και διαβάσει πολλά για το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο Κώστα Κρομμύδα με τίτλο “Ουρανόεσσα” από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Η λέξη και μόνο του τίτλου μου κίνησε την περιέργεια και έπρεπε να το διαβάσω. Το παρήγγειλα λοιπόν από το βιβλιοπωλείο Βιβλιοφόρος και περίμενα υπομονετικά τον ταχυδρόμο να μου το φέρει. Όταν τελικά ήρθε στα χέρια μου, η ικανοποίηση μου ήταν ήδη κατά το 40% ικανοποιημένη από το εξώφυλλο. Εκπληκτική δουλειά και πολύ όμορφα χρώματα. Όσο και να προσπαθώ να μην δίνω σημασία στο εξώφυλλο ενός βιβλίου, το όμορφο δεν παύει να μου φτιάχνει την διάθεση.

Όσον αφορά το εσωτερικό; Απλά ενθουσιασμένη! Μια ιστορία ατέρμονης αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων που βρέθηκαν στην ζωή τους για ένα μηδαμινό χρονικό διάστημα αλλά η αγάπη τους ήταν τόσο δυνατή που κράτησε για πάντα. Ένας έρωτας από την πρώτη στιγμή που τα μάτια τους αντάμωσαν, τόσα όνειρα και ελπίδες και τα παιχνίδια της μοίρας που τα βλέπει το σύμπαν και γελά. Μία δυνατή αγάπη που κρατάει ως ο θάνατος να τους ξανά ενώσει στην αιώνια ζωή. Ο Ανδρέας και η Ζωή έζησαν τον παράφορο και άνευ όρων έρωτα για τόσο λίγο που απλά και μόνο η ιδέα του χωρισμού τους σου ξεριζώνει την καρδιά.

Αυτό που “φυλάκισε” την αμέριστη προσοχή μου όμως ήταν πως το βιβλίο είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Η μεγάλη μου αγάπη για την ελληνική κληρονομιά και την άδικη κλεμμένη μας κληρονομιά και ομορφιά σε όλον τον κόσμο, δεν μου επέτρεπε να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου.  Ο ατελείωτος πόθος και καημός του αρχαιολόγου Ανδρέα Στάη να βρει το άγαλμα της φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης και πόσο παραπάνω το κεφάλι του αγάλματος, ήταν αξιοθαύμαστος. Πραγματικά αυτός ο πόθος για την ελληνική μας κληρονομιά θα έπρεπε να υπάρχει στις καρδιές όλων μας. Πόσοι Βάρβηδες άραγε υπάρχουν εκεί έξω και πλουτίζουν από κάτι που δεν τους ανήκει. Η αδικία είναι μεγάλη και ο Ανδρέας και η Ζωή το έζησαν στο πετσί τους στην γη της Ουρανόεσσας. Όλοι οι μύθοι, οι θρύλοι , οι περιγραφές για τις ιερές τελετές μύησης στα Καβείρια μυστήρια και η ιστορία της Σαμοθράκης ανά τους αιώνες δεν μπορεί απλά να μην σε μαγέψουν!

Το βιβλίο είναι γραμμένο στο πρώτο πρόσωπο και νιώθεις πως στο διηγείται κάποιος που έζησε όλη την ιστορία από πρώτο χέρι. Είναι γραμμένο με λιτή γραφή αλλά όχι απλοϊκή, κάτι που παρατηρείς με ευχαρίστηση καθώς διαβάζεις τα βιβλία του Κώστα Κρομμύδα. Χαρακτηριστικό του, η γρήγορη εναλλαγή της πλοκής χωρίς πισωγυρίσματα που μπορεί να μπερδεύουν τον αναγνώστη. Οι ήρωες του είναι κοινοί άνθρωποι, με τις αδυναμίες και τα πάθη τους, που ερωτεύονται, μάχονται και φοβούνται σαν όλους μας, και κάπου εκεί μέσα βρίσκεις και εσύ τον εαυτό σου να ψάχνει να βρει την θέση του. Ένα βιβλίο γεμάτο μυστήριο που ενώνει δυναμικά το ιστορικό, ρομαντικό , ταξιδιωτικό, ερωτικό αλλά και αστυνομικό στοιχείο σε ένα κράμα τελειότητας. Η “Ουρανόεσσα” είναι ένα βιβλίο που δεν θα σε απογοητεύσει στο ελάχιστο και σίγουρα θα σε μαγέψει!

Ιερή γη ονόμαζαν κατά την αρχαιότητα τη Σαμοθράκη, ή αλλιώς Ουρανόεσσα…

Μέχρι την επόμενη φορά… να χαμογελάς γιατί σε πάει!

2 Comments

  1. ΙΩΑΝΝΑ 9 Ιουνίου 2018 at 03:31

    Το διάβασα σχετικά πρόσφατα, πολύ καλό βιβλίο!!Μου άρεσε πολύ!!!

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *